Index Vakbarát Hírportál

Gálik Zoltán: Nem áll jól sem a Konzervatív Párt, sem Rishi Sunak szénája

2024. május 2., csütörtök 14:57

Egyáltalán nem áll jól sem a Konzervatív Párt, sem Rishi Sunak, az Egyesült Királyság brexit utáni ötödik miniszterelnökének szénája – mondta Gálik Zoltán az InfoRádióban. A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense szerint a csütörtöki helyhatósági választásokon a konzervatívok nagy vereségeket szenvedhetnek.

Tanácsi és polgármesterválasztásokat tartanak csütörtökön Angliában. Valószínűleg ez az utolsó megmérettetés az országos pártok között az év második felére várt nagy-britanniai parlamenti választások előtt. 

A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntenek választók, tizenegy városban pedig polgármesterre is szavaznak. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy alkalmas lehet Rishi Sunak brit miniszterelnök megbuktatására.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense szerint egyáltalán nem áll jól sem a Konzervatív Párt, sem Rishi Sunak, az Egyesült Királyság brexit utáni ötödik miniszterelnökének szénája, és szerinte a csütörtöki helyhatósági választásokon a konzervatívok nagy vereségeket szenvedhetnek.

Van még egy nagyon fontos tendencia: a Reform Egyesült Királyság – Reform UK – párt, amely az ország EU-ból való kilépését elérő korábbi Brexit pártnak és a Függetlenség Pártnak az utódja, nagyon érzékeny helyeken vehet el helyeket a konzervatívoktól, és ez később az általános választásokra is hatással lehet

– fogalmazott a szakértő az InfoRádióban.

Elmondása szerint, ha a konzervatívok nem hozzák az elvárt eredményeket, akkor elképzelhető, hogy még előbb lesznek az általános választások, mint a jelenleg valószínűsíthető 2025 január végi időpont. Rishi Sunak ugyanis előbbre hozhatja a választásokat, ezzel megkísérelheti megelőzni egy belharc kialakulását, illetve azt, hogy egy esetleges bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítsák.

Gálik Zoltán úgy véli, hogy a brit miniszterelnök népszerűsége ugyanis a Konzervatív Párton belül, és a választók körében is alacsony, és Rishi Sunak szerint esetleg a Konzervatív Pártnak még rosszabbat tehetne, hogyha immáron egy hatodik miniszterelnöki belső választás is megindulna a választások előtt.

A konzervatívok egyébként 24 százalékon állnak a néhány nappal ezelőtti, legutóbbi mérések szerint, míg a Munkáspárt 44 százalékon, ami még az 1997-es Tony Blair által vezetett Munkáspárténál is nagyobb győzelmet ígér most a Munkáspártnak

–mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy ki lehet Rishi Sunak kihívója elmondta, bizonytalan a helyzet, hiszen nagyon sokan pályáznának. Ide sorolta például Suella Bravermant, aki tagja volt Boris Johnson kormányának és később belügyminiszter lett, de aztán távoznia kellett a ruandai ügy miatt. A szakértő azonban rámutatott, hogy ha Rishi Sunak döntésével nagyon közel kerül a választások időpontja, akkor már nem lehet végigvinni egy ilyen belső vezetőváltást.

A londoni helyhatósági választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan sem dőlhet nyugodtan hátra, hiszen elemzők szerint bizonyos körzetekben megosztottak lehetnek a szavazatok, vagyis óriási fölényre mégsem számíthat.

„Ráadásul számos témában, például a biztonság ügyében, a választók húzzák a szájukat vele kapcsolatban – például ezen a héten is volt egy késes támadás Londonban. Persze kérdés, hogy ezt a főváros polgármesterén vagy pedig a kormányzaton verik le a választók” – tette hozzá Gálik Zoltán.

Rovatok