Index Vakbarát Hírportál

Besokalltak a nyugati országok, leszámolnának az illegális bevándorlással

2024. május 2., csütörtök 06:29

Az elmúlt években egyre több nyugati politikus ismerte be, hogy hibás döntés volt az illegális bevándorlók ezreit beengedni országukba, így az utóbbi hónapokban számos intézkedést kezdeményeztek a probléma kezelésére. Nagy-Britannia a napokban kezdte el a Ruandába telepíteni kívánt menedékkérők őrizetbe vételét. Az első menedékkérőket leghamarabb 9 hét múlva indíthatják útnak. Írországban a bevándorlók sátortáborait kezdték el felszámolni. Az ír miniszterelnök szerint az országban nem engedhetik meg nyomortanyák létrehozását. Az olasz kormányfő ugyancsak problémaként tekint a bevándorlásra. Szerinte bevándorlás helyett inkább a születésszám emelésére kell fektetni a hangsúlyt, az olasz nők számára pedig olyan feltételt kell biztosítani, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a család között.

Őrizetbe vették a brit bevándorlási hatóságok az első olyan illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérőket, akiket a brit kormány Ruandába kíván áttelepíteni – számolt be az MTI.

Boris Johnson egykori miniszterelnök kormánya még 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Ugyan a brit legfelsőbb bíróság tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet, azzal az érvvel, hogy az áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány olyan országokba toloncolhatja tovább, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, de a brit kormány megkerülte a végzést. Rishi Sunak jelenlegi brit miniszterelnök kormánya a megállapodás végrehajtása érdekében elfogadott egy olyan jogszabályt, amely rögzíti, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

A londoni belügyminisztérium szerdai tájékoztatása nem tér ki arra, hogy hány menedékkérőt vettek őrizetbe és mikor, de bejelentették, hogy a hatóságok műveletek idején hajtották végre országszerte a Ruandába áttelepítendő, illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérők őrizetbe vétele végett. A minisztérium szerint az akció kulcsfontosságú része annak a tervnek, amelynek alapján 9-12 hét múlva elindulhatnak a repülőjáratok Ruandába.

James Cleverly belügyminiszter a tárca bejelentésével egy időben az X-en közzétett egy videót is, amelyen az látszik, hogy a brit határrendészet egyenruhásai behatolnak egy házba, majd kihoznak onnan egy megbilincselt embert, és betuszkolják egy rácsokkal ellátott rendőrségi furgonba.

A belügyminisztérium szerdai ismertetése szerint ötszáz magasan képzett szakértő áll készen arra, hogy az áttelepítendőket a közép-afrikai országba kísérje. Kijelentették, hogy a kormány már készenlétbe helyezett egy repülőteret és charterjáratokat is bérelt a ruandai járatokhoz.

Szerdai tájékoztatásában a londoni belügyminisztérium azzal érvel, hogy „Ruanda új, sikeres életvitel kialakításának esélyét kínálja” a menedékkérőknek, szállással, oktatással, szakképzéssel és álláslehetőségekkel.

A belügyminisztérium szerint Ruanda eddigi letelepítési gyakorlata is sikeres, az ország több mint 135 ezer menekültnek nyújt otthont, és készen áll további több ezer olyan menedékkérő befogadására, akik nem maradhatnak Nagy-Britanniában.

Írországnak is elege van az illegális bevándorlókból

Eközben Írországnak a menedékkérők lakhatási viszonyai miatt van tele a hócipője. Az MTI szerint az ír rendőrség a szerda reggeli órákban felszámolta Dublinban a menedékkérők mintegy kétszáz sátorból álló táborát.

A dublini kormány szerdán közölte, hogy a tábor lakóit a fővárostól délre található térségbe telepítik át egy olyan létesítménybe, ahol lesznek zuhanyzók, élelmiszer, és a hatóságok a biztonságról is gondoskodnak.

Simon Harris ír miniszterelnök még a sátortábor felszámolása előtt hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a felszámolt tábor újra felépüljön.

Nem olyan országban élünk, ahol csak úgy engednék hevenyészett nyomortanyák kialakulását

– fogalmazott a politikus.

Írországnak egyre nagyobb gondot jelent a menedékkérők elszállásolása, miközben az ország lakásínséggel is küzd. Tavaly december óta az ország bevándorlási hatósága sátrakban kénytelen elhelyezni új érkezőket.

Nick Henderson, az Irish Refugee Council segélyszervezet vezetője arról beszélt, hogy a menedékkérőket a tábor felszámolása után nagyobb, katonai sátrakban helyezik el. Elismerte, hogy így jobb körülmények közé kerülnek, de világossá tette, hogy szerinte ez még így sem felel meg az emberek alapvető igényeinek.

Az olasz miniszterelnök szerint meg kell állítani az illegális bevándorlást

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes is az illegális migráció ellen szólalt fel – közölte az MTI. Elmondása szerint kizárólag az erős nemzeti identitással bíró országok képesek más vallású és kultúrájú emberek befogadására.

Antonio Tajani kifejtette, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani, de a törvényes keretek között Olaszországba érkező és ott munkát vállaló bevándorlók befogadása sem minden esetben mentes a problémáktól.

Ha befogadóak akarunk lenni a kívülről érkezőkkel szemben, nagyon erős identitással kell bírnunk, ami segít abban, hogy ne féljünk. Kizárólag az, akinek erős az identitása, áll készen arra, hogy másokat kitárt karokkal befogadjon. Akinek gyenge az identitása, bezárkózik és fél

– mondta Antonio Tajani.

Az olasz miniszterelnök-helyettes az illegális bevándorlás kapcsán beszélt az európai, keresztény kultúra védelméről is. Szerinte a hagyományos vallási jelképek tisztelete is az európai identitás részét képezi. Példaként említette a keresztet, amiről évtizedek óta vita zajlik az Appennini-félszigeten. Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miközben egyesek el akarják távolítani a keresztet az olasz közintézmények falairól, azzal egy időben a ramadán végét jelentő muszlim ünnepét be akarják vezetni az olasz oktatási intézményekben.

A muzulmánok soha nem mondanának le vallási hagyományaikról

– hívta fel a figyelmet az olasz miniszterelnök.

Antonio Tajani kiemelt jelentőségűnek nevezte a népességcsökkenés megállítását is. Tévesnek nevezte az elképzelést, miszerint a bevándorlók tudnak segíteni a születésszám emelésében. Úgy látja, bevándorlás helyett a nőket kell támogatni annak érdekében, hogy a munka mellett ne kelljen lemondaniuk a családról és a gyermekekről.

(Borítókép: A Dublini Nemzetközi Védelmi Hivatal közelében sátrak gyűlnek össze, amelyek menedékkérők ideiglenes otthonául szolgálnak az ír igazságügyi miniszter, Helen McEntee által kiváltott viták közepette a migrációs mintákról, emberi jogi és menekültügyi szervezetek megkérdőjelezik az Észak-Írországból érkező menedékkérőkkel kapcsolatos állításokat, 2024. április 30-án. Fotó: Artur Widak / Anadolu / Getty Images)

Rovatok