Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon szerint nukleáris fegyvert vinne az űrbe Moszkva

2024. május 2., csütörtök 20:35

Egy amerikai tisztviselő szerint a képviselőház fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottsága meghallgatja Washington aggályait, miszerint Moszkva „válogatás nélküli” eszközzel akar felfegyverezni egy műholdat. John Plumb űrpolitikáért felelős helyettes védelmi miniszter szintén célba vette Kína műholdjait, amelyek szerinte katonai célokra is felhasználhatók.

A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője első ízben erősítette meg, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Oroszország nukleáris fegyver űrbe telepítésére készül – írja a South China Morning Post. A republikánus vezetésű képviselőház fegyveres szolgálatok bizottsága előtt szerdán tett tanúvallomásában John Plumb űrpolitikáért felelős helyettes védelmi miniszter is azt állította, hogy Kína és Oroszország „militarizálta” a világűrt.

Plumb szerint Kína „egy olyan új, nukleáris eszközt hordozó műholddal kapcsolatos, műholdellenes képességet fejleszt, amelyet Oroszország [szintén] fejleszt”. Elmondta, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy „nem tudja meggyőzni őket arról, hogy végső soron nukleáris fegyvert reptessenek az űrben”.

Plumb hangsúlyozta, hogy egy ilyen „válogatás nélküli” fegyver veszélyeztetné az összes műholdat, valamint a világ alapvető kommunikációs, tudományos kutatási, meteorológiai, mezőgazdasági, kereskedelmi és nemzetbiztonsági szolgáltatásait, amelyektől „mindannyian függünk”. Azt is mondta, hogy az alacsony Föld körüli pályát „használhatatlanná” teheti. Plumb szerint egy ilyen lépés „olyan mértékben fenyegető, hogy már most aggódnunk kellene miatta”.

Mit titkol Kína?

A megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a múlt héten Oroszország megvétózta az Egyesült Államok által kidolgozott ENSZ-határozatot, amely felszólította az országokat, hogy akadályozzák meg a fegyverkezési versenyt az űrben, ami Washingtonban azt a kérdést vetette fel, hogy Moszkva nem titkol-e valamit. Kína tartózkodott a szavazáson.

A mai vétó felveti a kérdést: Miért? Ha betartják a szabályokat, miért nem támogatnak egy olyan határozatot, amely megerősíti azokat? Mit titkolhattok?

– mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szavazás után. Az állásfoglalás célja az volt, hogy minden államot felszólítson, erősítse meg a világűrről szóló 1967-es szerződés betartása iránti elkötelezettségét, és felszólította őket, hogy aktívan járuljanak hozzá a békés felhasználás céljához és a földön kívüli fegyverkezési verseny megelőzéséhez.

Kettős felhasználás

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbálja lejáratni Moszkvát, és bejelentette, hogy Oroszország hamarosan tárgyalásokat kezdeményez a tanács tagjaival a világűr békés célú felhasználásának előmozdítását célzó saját határozati javaslatáról.

A Fehér Ház múlt hónapban kiadott közleményében Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnöknek valóban nem állna szándékában atomfegyvereket telepíteni az űrbe, Moszkva „nem vétózta volna meg ezt a határozatot”.

John Plumb tisztázta, hogy a világűrről szóló szerződés nem magukat a fegyvereket tiltja az űrben, hanem a tömegpusztító fegyverekre vonatkozik, és azt mondta, hogy Oroszország kinetikus fegyverek prototípusait telepíti és fejleszti az űrben, míg Kína robotizált műholdakat fejlesztett ki, amelyek kettős felhasználásúak, és katonai célokra is használhatók.

Rovatok