Index Vakbarát Hírportál

Scholz és Macron titkos vacsorán vesz részt a kínai elnök látogatása előtt

2024. május 2., csütörtök 16:23

Olaf Scholz német kancellár csütörtök este Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel vacsorázik, a találkozón az Európai Unió és Kína politikájáról tárgyalnak. Az eseményre néhány nappal a kínai vezető franciaországi útja előtt kerül sor.

Néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt Olaf Scholz német kancellár és felesége, Britta Ernst Emmanuel Macron francia elnökkel és feleségével, Brigittel találkozik Párizsban. A Politico szerint egy étteremben tárgyalnak egymással csütörtök este. Három névtelenséget kérő személy szerint a találkozón nem vesznek részt a politikusok tanácsadói. 

Scholz és Macron az elmúlt években többször is összetűzésbe került egymással, legutóbb februárban, amikor a francia elnök felvetette, hogy szárazföldi csapatokat küldene Ukrajnába, amit a kancellár határozottan elutasított.

A megbeszélés egyik fő témája a kínai elnök, Hszi Csin-ping látogatása lesz, aki három napra érkezik Franciaországba. Ezt követően Szerbiába és Magyarországra utazik.

A vacsorán Scholznak lehetősége lesz arra, hogy tájékoztassa Macront a Hszivel a múlt hónapban Pekingben folytatott találkozójáról. Scholz és Macron nem ért egyet a kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok esetleges bevezetésében sem. A vacsorán valószínűleg szó lesz az uniós politikáról és a katonai beruházásokról is. 

Sulyok Tamás és Orbán Viktor meghívására érkezik Hszi Csin-ping

Mint arról korábban az Index is írt, Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án. A kínai vezetőnek ez lesz 2019 utáni első európai útja.

Kínai államfő utoljára 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon.

Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete elmondta, hogy Hszi Csin-ping látogatása egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával. A kínai elnök látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre, mondta a diplomata.

Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója az Indexnek azt mondta: Magyarország és Kína hasonlóan gondolkodik a világrend alakulásáról, emellett a két ország közötti gazdasági együttműködés is segítette a kapcsolatok elmélyülését.

Korábbi sajtóhírekben az is felmerült, hogy a kínai elnök azért jön két napra Magyarországra, mert az egyiken Pécsre látogat, hogy egy autógyár építését jelentse be.

Rovatok