Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 6300-an jelezték, hogy külképviseleten szavaznak az EP-választáson

2024. május 3., péntek 08:45

Négy héttel a határidő lejárta előtt már több mint 6300-an jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 147 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni. Legtöbben a londoni külképviseletet jelölték meg, sokan szavaznának Hágában és Brüsszelben is.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak.

Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint eddig több mint 6300-an jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson – írja az MTI.

A legtöbben, több mint 650-en a londoni külképviseletet jelölték meg, de sokan, majdnem 500-an szavaznának Hágában, közel 450-en Brüsszelben.

Münchenben és Bernben mintegy 250-en szerepelnek a névjegyzékben, Stuttgartban és Berlinben pedig valamivel többen mint kétszázan szavaznának.

A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben négy héttel a voksolás előtt 5707-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

Rovatok