Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban is fokozódik a feszültség az izraeli–palesztin konfliktus miatt

2024. május 3., péntek 13:49

A francia kormány csütörtökön felszólította az ország egyetemeinek vezetőit, hogy ügyeljenek „a rend fenntartására” a campusokban tartott palesztinbarát tüntetések miatt. Mindeközben Los Angelesben rendőri erővel távolították el a palesztinpárti tüntetők által emelt barikádokat a Kaliforniai Egyetem területéről, és többeket őrizetbe vettek.

A múlt hét óta az amerikai egyetemek mintájára több nagygyűlést és blokádot tartottak a neves párizsi politikatudományi egyetem és más intézmények területén. Egyes esetekben a rendvédelmi erők beavatkozására is sor került.

Az MTI szerint Sylvie Retailleau felsőoktatási miniszter csütörtökön kérte az egyetemek elnökeit, hogy „az oktatási törvénykönyv által rájuk ruházott hatásköröket a rend fenntartása érdekében maximálisan használják ki”, beleértve a fegyelmi szankciókat és a rendvédelmi erők segítségül hívását.

Az elnökök a felelősek a rend fenntartásáért az egyetemeken belül, a rendőrség pedig csak az egyetemi hatóságok kérésére léphet az intézmények területére

– emlékeztette a miniszter a 74 franciaországi állami egyetem vezetőit.

Arra kérte őket, hogy a törvény tiszteletben tartásával garantálják a „vélemények sokszínűségét”, illetve az intézményükön belüli viták lehetővé tételét. Sylvie Retailleau emlékeztetett arra, hogy elképzelhető a társaikat fenyegető diákok ideiglenes kitiltása is az intézményekből. 

Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyetemek nem foglalhatnak intézményesen állást bármilyen, a közel-keleti helyzettel kapcsolatos követelés kapcsán.

Rendőrök léptek fel a tüntetőkkel szemben Los Angelesben

Mindeközben az Egyesült Államok nyugati parti nagyvárosában több száz rendőrt mozgósítottak csütörtökön, és a hatósági egységek helyi idő szerint kora reggel léptek fel a tüntetőkkel szemben, akik ellenálltak. A helyi média hatóságokra hivatkozó beszámolói szerint a tiltakozók éles fénnyel próbálták a táboruk felé közelítő rendőröket megzavarni. Azt egyelőre nem közölték, hogy a hatósági fellépés nyomán pontosan hány ember került őrizetbe.

Az egyetem területén szerdán fémkordonokkal és egymáshoz csavarozott falemezekkel vették körbe sátortáborukat a tiltakozók, akik még kedden éjszaka, a hatóság közbelépése nélkül, több mint egy órán át közelharcot vívtak Izrael-párti ellentüntetőkkel, akik megpróbálták lebontani a sátrakat. A Kaliforniai Egyetem vezetése szerdán tanítási szünetet rendelt el, csütörtökön és pénteken pedig távoktatásra térnek át a rendkívüli körülmények miatt. 

A New Hampshire állambeli Darthmouth College-nál mintegy 90 embert vettek őrizetbe az intézmény magánterületén engedély nélkül tüntetők közül, és a sátortábort felszámolták. Oregon államban a Portland Állami Egyetem területén szintén a rendőrök avatkoztak közbe a rend helyreállítása érdekében.

Madison városában, a Wisconsini Egyetem területén a rendőrök és a tüntetők szerdán összecsaptak, több rendőr megsebesült, egyiküket gördeszkával ütötték fejen. A zavargásban részt vevők közül négy emberrel szemben hatóság elleni erőszak miatt emeltek vádat.

A határozott rendőri fellépések sora New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdődött, ahol kedden késő este rohamrendőrök hatoltak be a tüntetők által elfoglalt egyik egyetemi főépületbe, a Hamilton Hallba. Az ott tartózkodókat őrizetbe vették, összesen mintegy 230 embert.

Az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak megmozdulásokat az elmúlt két hétben, számos helyen nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. A tüntetők azt követelik az intézmények vezetésétől, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, valamint olyan anyagi támogatókkal, amelyek Izraelhez köthetők.

Rovatok