Index Vakbarát Hírportál

Erdogan döntött, Törökország megszakítja a kereskedelmi kapcsolatokat Izraellel

2024. május 3., péntek 13:43

Törökország szigorúan és határozottan végrehajtja az új intézkedéseket mindaddig, amíg az izraeli kormány nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek folyamatos és elegendő bejutását a Gázai övezetbe – olvasható a török kormány hivatalos közleményében.

Törökország felfüggesztette a kereskedelmet Izraellel a gázai harcok miatt. A török kereskedelmi minisztérium szerint az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Izrael nem engedélyezi a Gázába irányuló segélyek „zavartalan és megfelelő mennyiségű” bejutását. 

A két ország közötti kereskedelem tavaly közel 7 milliárd dollár volt a BBC adatai szerint.

Az izraeli külügyminiszter azzal vádolta Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy „diktátorként” viselkedik. A közösségi felületén kiemelte: Erdogan „figyelmen kívül hagyja a török nép és az üzletemberek érdekeit, és semmibe veszi a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat”.

Az izraeli tárca jelenleg alternatív lehetőségeket keres a Törökországgal folytatott kereskedelemhez.

Törökország azt közölte: a kereskedelem felfüggesztése „minden termékre” vonatkozik.

„Törökország szigorúan és határozottan végrehajtja ezeket az új intézkedéseket mindaddig, amíg az izraeli kormány nem teszi lehetővé a humanitárius segélyek folyamatos és elegendő bejutását a Gázai övezetbe” – olvasható a közleményükben. 

Pedig emlékezetes, hogy 1949-ben Törökország volt az első muszlim többségű ország, amely elismerte Izraelt.

Izrael egyre több bírálatot kap Törökországból

A két ország közötti kapcsolat ugyanakkor az elmúlt évtizedekben megromlott. 2010-ben Törökország megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, miután tíz palesztinbarát török aktivista meghalt, amikor egy török hajón keresztül megpróbálták áttörni az akkori Gázai övezet izraeli tengeri blokádját.

A kapcsolatok ugyan 2016-ban helyreálltak, de két évvel később mindkét ország kiutasította egymás vezető diplomatáit – a Gázai övezet és Izrael határán zajló halálos kimenetelű tüntetések miatt.

Recep Tayyip Erdogan a közelmúltban egyre élesebben bírálta Izraelt a Hamász tavaly október 7-én elkövetett támadása óta. Többször illette kritikával Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is, akit Hitlerhez, Mussolinihez és Sztálinhoz hasonlított, egyúttal „Gáza mészárosának” nevezte. Benjamin Netanjahu szerint azonban Törökország vezetője „az utolsó személy, aki prédikálhat Izraelnek”.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök Bagdadban, Irakban, 2024. április 22-én. Fotó: Ahmad Al-Rubaye / Pool / Reuters)

Rovatok