Index Vakbarát Hírportál

Egyre több halottja van a brazíliai áradásoknak

2024. május 4., szombat 13:28

A brazil katasztrófavédelem jelentése szerint 80 éve nem látott esőzések pusztítanak a dél-amerikai országban. Az áradások miatt többen életüket vesztették, miközben a hatóságok rengeteg eltűnt embert keresnek. A katasztrófavédelem mindent megtesz a helyzet enyhítése érdekében, de figyelmeztettek, hogy a napokban a helyzet még nem fog javulni.

Legkevesebb 39-en meghaltak, 68-an pedig eltűntek a Brazília déli részén fekvő Rio Grande do Sul államot sújtó heves esőzésekben, az áradások miatt több mint 24 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására – számolt be az MTI.

A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 80 éve nem jelentettek ilyen heves esőzéseket az országból, a Brazil Földtani Intézet szerint pedig egyes térségekben a hivatalos mérések 150 évvel ezelőtti kezdete óta a valaha volt legmagasabb vízszintet rögzítették.

Csütörtökön részlegesen összeomlott egy vízerőmű gátja Bento Goncalves város környékén, a megáradt Taquari-folyó pedig több várost elöntött és egy hidat is elmosott. Az államban sok helyen áramkimaradásokról számoltak be.

Helyszíni beszámolók szerint folyamatosan helikopterek köröznek a bajbajutott területek fölött, sokan pedig háztetőkön várják a segítséget.

Az esőzések hétfőn kezdődtek és az országos meteorológiai szolgálat szerint szombaton is folytatódnak. Eduardo Leite, az állam kormányzója szintén a helyzet rosszabbodását vetítette előre, ám hangsúlyozta, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

Rovatok