Index Vakbarát Hírportál

Amikor a fagyi visszanyal: migránscsörte Dublin és London között

2024. május 4., szombat 12:47

Az ír igazságügyi miniszter szerint az illegális migránsok négyötöde Észak-Írország felől érkezik az országba, ezért olyan törvényt helyezett kilátásba, amely alapján az érkezők visszatoloncolhatók az Egyesült Királyságba. London visszautasította a felvetést. Ezek után elmaradt a kérdést tisztázandó miniszteri találkozó.

Az Írországot célzó migránsok azt igazolják, hogy a ruandai terv elrettentő hatása jól működik – így reagált a Sky Newsnak adott interjújában a brit miniszterelnök. Az önkormányzati választások kihívása előtt álló Rishi Sunak győzelemként könyvelte el a migránsok aggodalmát, akik más úti célt keresnek, miután a minap elfogadott törvény alapján az illegális bevándorlókat Ruandába telepítik át.

Az ő rohamuktól tartanak Dublinban.

Helen McEntee igazságügyi miniszter szerint az Írországba érkező illegális bevándorlók 80 százaléka – Észak-Írországon át – az Egyesült Királyságból érkezik, ezért kilátásba helyezett egy olyan szabályozást, amely lehetővé tenné az engedély nélkül érkezők deportálását Nagy-Britanniába.

A brit miniszterelnök erre csak legyintett.

„Ez nem érdekel minket. Nem fogadjuk vissza az Európai Unióból, azaz Írországból küldött menekülteket, elvégre az uniós tagország Franciaország sem fogadja vissza az onnan Nagy-Britanniába érkező illegális migránsokat” – idézte az Irish Independent Sunakot.

Én a ruandai rendszer működtetésére koncentrálok

– válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre: vajon London tárgyalásokat kezdeményezett-e Brüsszellel az illegális migránsok visszafogadásáról.

A történtek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy az utolsó pillanatban elnapolták a brit belügyminiszter és az ír igazságügyi miniszter Londonban tervezett találkozóját. James Cleverly arra hivatkozott, hogy egyéb elfoglaltsága akadályozza a megbeszélésben, így Helen McEntee el sem utazott a brit–ír kormányközi konferenciára.

Nagy-Britannia biztonságosnak tekinthető?

A vita azonban nemcsak Dublin és London között mérgesedett el.

Az Ír Menekültügyi Tanács megkérdőjelezte a 80 százalékos hivatkozást, és arra figyelmeztetett: az illegális migránsoknak az Egyesült Királyságba történő visszatoloncolását célzó sürgősségi törvény valószínűleg nem lesz jogilag megalapozott.

A szabályozás ugyanis válasz lenne az ír legfelsőbb bíróság döntésére, amely kimondta, hogy a menedékkérők visszatoloncolása a „biztonságos harmadik országnak” minősített Egyesült Királyságba – a „ruandai terv” tükrében – az uniós joggal ütközne.

A brit kormány fogja eldönteni, ki léphet be az ország területére attól függetlenül, hogy milyen szabályozást fogad el az ír kormány – közölték jó előre Londonban.

„Nem az a szándékunk, hogy növeljük az illegális bevándorlók számát az Egyesült Királyságban” – jelentette ki Mel Stride, brit munkaügyi miniszter.

Önálló migrációs politika

„Elhamarkodott” azt állítani, hogy a „ruandai terv” működőképes – véli a brit Munkáspárt árnyék-külügyminisztere.

Gyanítom, hogy a felmelegedéssel látni fogjuk: sok embert nem fog visszatartani attól, hogy átkeljenek a La Manche-on

– mondta David Lammy.

Ír szemszögből kulcsfontosságú, hogy az illegális bevándorlókat visszaküldhessük az Egyesült Királyságba – érvelt az ír igazságügyi miniszter. Olyan jogszabályt fogunk kidolgozni, amely az Egyesült Királyságot „biztonságos országnak” fogja minősíteni, így elhárulnak a deportálás akadályai – mondta McEntee.

A készülő törvényt védelmébe vette a taoiseach, az ír kormányfő is, aki szerint más országok migrációs politikája nem befolyásolhatja Írország intézkedéseit.

„Minden országnak joga van a saját migrációs politikájára. Semmiképpen nem áll szándékomban megengedni, hogy bárki más migrációs politikája befolyásolja a miénk integritását” – jelentette ki Simon Harris.

Ragaszkodik ahhoz, hogy a két ország közötti hatályos megállapodás alapján az Egyesült Királyság fogadja vissza azokat az illegális migránsokat, aki onnan érkeznek Írországba.

London egyébként júliusban tervezi elindítani Ruandába azoknak a migránsoknak az első csoportját, 5700 embert, akik engedély nélkül tartózkodnak a szigetország területén. A belügyminisztérium azonban most csak 2143 illegális migráns hollétét képes azonosítani – jelentette a Sky News.

(Borítókép: Migránsokat szállító hajó érkezik a doveri kikötőbe 2023. április 23-án. Fotó: Chris J Ratcliffe / Getty Images)

Rovatok