Index Vakbarát Hírportál

Izrael a túszok élete árán is folytatja a háborút

2024. május 4., szombat 17:30

Miközben az Izrael és a Hamász közötti háború már a hetedik hónapjához közeledik, újabb tárgyalások folynak a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátásáról. Az izraeli erők viszont továbbra is készülnek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városának lerohanására.

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott a hétvégén, amelyben a Fehér Ház szerint a humanitárius segélyek Gázába történő szállításának növeléséről és egy esetleges rafahi katonai művelet terveiről tárgyaltak.

Izrael semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésébe egy olyan megállapodás részeként, amely az elraboltjaink szabadon bocsátásáról szól

– mondta egy izraeli tisztviselő szombat reggel az ABC Newsnak.

„A hadsereg be fog vonulni Rafahba, és megsemmisíti az ott megmaradt Hamász-zászlóaljakat – függetlenül attól, hogy lesz-e ideiglenes tűzszünet a túszaink szabadon bocsátásáért, vagy sem.”

Amerika fokozta a diplomáciai nyomást

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben fokozta a diplomáciai nyomást Katarra, hogy utasítsa ki a Hamász vezetőit az országból – mondta a csatornának egy, az ügyet ismerő tisztviselő.

Ez a fejlemény akkor következett be, amikor Katar és más közvetítők azért küzdöttek, hogy hatékony tárgyalásokat folytassanak a tűzszüneti megállapodásról. Többször kifejezték bizalmukat, hogy a terrorszervezet elfogad bizonyos feltételeket, amelyeket a Hamász vezetői később elutasítottak. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az október 7-i támadásokat követő napokban hangsúlyozta, hogy a Közel-Keleten nem folytatódhat a Hamásszal a „szokásos ügymenet”.

Rovatok