Index Vakbarát Hírportál

Együttműködve küzd a klímaváltozás ellen, és védi az amazonasi esőerdőt Japán és Brazília

2024. május 4., szombat 17:41

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország pénteken megállapodott abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul.

Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása. Az amazonasi erdőirtás 15 éves csúcson volt az elmúlt időszakban.

A károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben fel akarják használni a brazil bioüzemanyag-technológiát és a japán hibrid motorokat – közölte a japán külügyminisztérium.

A találkozót követő közös sajtótájékoztatón a japán miniszterelnök fogadkozott, hogy hazája nagyban hozzá fog járulni a karbonsemleges világ megvalósításához. A brazil elnök több befektetést sürgetett a zöldenergiával foglalkozó vállalkozásokba – írta meg az MTI. 

Mint sok más fejlett ország, Japán is igyekszik elmélyíteni kapcsolatait az együttesen globális Délnek nevezett feltörekvő és fejlődő országokkal, és ezek között India és Indonézia mellett Brazíliát is kulcsszereplőnek tekinti.    

Kisida Fumio kijelentette, hogy Japán a globális problémák megoldása érdekében kész együttműködni Brazíliával, mint a 20 legjelentősebb gazdaság (G20) idei soros elnökével, amely egyúttal jövőre az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye 30. ülésszakának (COP30) házigazdája lesz.

Japán és Brazília abban is megállapodott, hogy szorosabban együttműködnek a védelem és a kiberbiztonság területén, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjában, és ezekről külön nyilatkozatot adtak ki.
    

Rovatok