Index Vakbarát Hírportál

Három indiai állampolgárt tartóztattak le Kanadában egy szikh vezető meggyilkolása ügyében

2024. május 4., szombat 10:27

Diplomáciai konfliktust okozott Kanada és India között az a gyilkosság, melyben meggyilkoltak egy szikh aktivistát, ugyanis a kanadai hatóságok szerint a gyilkosságot India rendelte meg. Az ügy gyanúsítottjait – három indiai állampolgárt – pénteken vették őrizetbe.

A kanadai rendőrség pénteken letartóztatott három indiai állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a tavaly Vancouver egyik elővárosában meggyilkolt szakadár szikh aktivista, Hardip Szingh Nidzsar meggyilkolásához – közölte az MTI.

A rendőrség szerint a három férfi több éve él Kanadában.

Tudjuk, hogy mások is szerepet játszottak a gyilkosságban; meg fogjuk őket találni, le fogjuk őket tartóztatni

– jelentette ki Mandeep Mooker rendőrtiszt. Hozzátette, hogy továbbra is vizsgálják, van-e köze a gyilkosságnak az indiai kormányhoz.

Az ügy diplomáciai konfliktushoz vezetett Kanada és India között, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tavaly szeptemberben kijelentette, hogy hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy Újdelhi által megbízott ügynökök állnak a gyilkosság mögött.

Kijelentették, hogy a pénteki letartóztatások nem jelentik a nyomozás lezárását.

Az 1997-ben Kanadába érkezett Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh tagállam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. Holttestét tavaly június 18-án a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ban, a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában álló autójában találták meg.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A kanadai sajtójelentések szerint a férfi az ellene felhozott vádakat mindig is tagadta.

Rovatok