Index Vakbarát Hírportál

Egy amatőr nyomozó azt állítja, megoldotta a Madeleine McCann-ügyet

2024. május 4., szombat 09:00

Hajmeresztő magyarázattal állt elő egy amatőr nyomozó a 17 éve eltűnt Madeleine McCann ügyében. Szerinte az akkor 3 éves kislány teljesen természetes halált halt, de hogy a szülők mentsék magukat, kitaláltak egy elrablásos sztorit, amiben asszisztáltak nekik a barátaik és a Scotland Yard is. A holttestet pedig a közeli hegyekben temették el, amelyeket vadkamerák rögzítettek, de hiába ásott, a tetem nem került elő.

Pontosan 17 éve, hogy az akkor 3 éves Madeleine McCann eltűnt a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, ahol szüleivel és két évvel fiatalabb ikerpár testvéreivel nyaralt. Az évforduló alkalmából egy amatőr nyomozó merész teóriával állt elő: szerinte megoldotta az ügyet, amelynek megoldására a BKA (Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal), a Scotland Yard és a portugál bűnügyi rendőrség mindeddig képtelen volt – írta meg a Bild.

Bernt Stellander (56), aki azt állítja magáról, hogy egy volt norvég katonai rendőr, a portugáliai Lagosban tartott bizarr sajtótájékoztatón mutatta be „bizonyítékait”. Az Ocean Club 5A lakása, ahonnan Maddie 2007. május 3-án este eltűnt, mindössze tízpercnyi autóútra van. Stallander nem adta át a „bizonyítékokat” a rendőrségnek, hanem könyvet írt belőle, amelyet most már meg lehet vásárolni Portugáliában.

Maddie május 2-án este halt meg. Altatók hatása alatt a kanapéról a fejére esett, és meghalt, miközben a szülei vacsorázni voltak

– állítja az amatőr nyomozó. Szerinte Kate és Gerry McCann kezdetben a falusi temetőben rejtette el a holttestet, majd színleltek egy elrablást. Három héttel később eltemették a gyermeket a Luz melletti hegyekben. Mind a hét barát, akikkel McCannék nyaraltak, összejátszott velük. Az Ocean Club egyik dajkája is azt állította, hogy május 3-án napközben a tengerparton volt Maddie-vel és más gyerekekkel. Az angol nyomozók is tudták az igazságot, de védték McCannékat.

A nyomozó McCannék és barátaik meglehetősen szokatlan interjúrészleteire alapozza állításait, amelyekben Kate és Gerry egyes szavakkal és gesztusokkal „elárulták” egymást. A barátok a kihallgatásokon is ellentmondtak egymásnak. A vétlen dadust, az Ocean Club alkalmazottját, olyan nagy nyomás alá helyezte Kate és Gerry, hogy ő is hazudott 17 éven át.

Miért nem szólt senkinek?

A nyomozó azt állítja, hogy vadon élő állatok kameráival támasztotta alá a gyanúját, hogy McCannék a Luz melletti hegyekben, a kocogó útvonaluk közelében temették el a lányukat. Évekig névtelen e-maileket küldött a szülőknek, amelyekben szembesítette őket a „bizonyítékaival”, míg végül „gyanús emberek” jelentek meg a kamerája előtt, akik „gyanús dolgokat csináltak”.

Arról, hogy miért titkolnák a szülők lányuk tragikus baleseti halálát, miért hallgatott volna ennyi érintett 17 éven át, és miért titkolta a Scotland Yard a bűncselekményt, a nyomozó csak találgatni tud. Arra pedig, hogy miért nem adta át a rendőrségnek a „bizonyítékait”, ehelyett inkább egy könyvben publikálta azokat, a férfi nem válaszolt.

Főleg érdekes ez annak tükrében, hogy Németországban egy olyan férfi ellen folyik eljárás, akit a braunschweigi ügyészség Maddie gyilkosának tart. A nyomozó szerint írt egy e-mailt a német ügyésznek – természetesen névtelenül –, de nem válaszoltak. A nyomozó arra számított, hogy Maddie szülei vagy barátaik „megtörnek az új bizonyítékok nyomása alatt”, és hamarosan elmondják az igazat. Vagy hogy Maddie maradványait hamarosan megtalálják. Hiszen a könyvben a holttest hozzávetőleges helye is szerepel.

Ő már ásott is, de nem találta meg Maddie-t.

Rovatok