Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődhetnek a béketárgyalások a Hamász és Izrael között

2024. május 4., szombat 13:41

Iszmail Haníje, a Hamász politikai szárnyának vezetője azt mondta, hogy a csoport vizsgálja a tűzszünetre vonatkozó javaslatot, és képviselőket küld Kairóba a tárgyalások folytatására.

A Hamász egyik vezetője csütörtökön közölte: a csoport hamarosan küldöttséget küld Kairóba, hogy befejezzék a folyamatban lévő tárgyalásokat a Gázai övezetben zajló háborút lezáró tűzszüneti megállapodásról. A nyilatkozat reményt ad arra, hogy előrelépés történik a tűzszünetre irányuló erőfeszítésekben – írta meg a The New York Times.

A legújabb tűzszüneti javaslat, amelyet a Biden-kormányzat az elmúlt napokban szorgalmazott, közel hét hónapos pusztító háború után született. Az alku egy hetekig tartó ideiglenes tűzszünetet – amelynek pontos időtartama nem világos –, valamint a Hamász által fogva tartott túszok és az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok szabadon bocsátását tartalmazná. Lehetővé tenné továbbá a civilek visszatérését a Gázai övezet nagyrészt elnéptelenedett északi részébe, és lehetővé tenné segélyek szállítását a területre.

Alig egy nappal korábban a Hamász szóvivője, Oszama Hamdan a libanoni televízióban azt mondta, hogy „a jelenlegi tárgyalási dokumentummal kapcsolatos álláspontunk negatív”. A Hamász sajtóirodája azonban később azt közölte, hogy a csoportnak még nincs hivatalos álláspontja, és hogy Hamdan nyilatkozata nem jelenteti a javaslat teljes elutasítását.

Izraelben csütörtök este összeült a háborús egységkormány, hogy megvitassa a tárgyalásokat, valamint a tervezett rafahi inváziót – közölte egy névtelenséget kérő Izraeli tisztviselő.

A háborús kabinet ülésére akkor került sor, amikor Benjámin Netanjahu miniszterelnök a háború további menetével kapcsolatban a különböző izraeli politikai frakciók részéről érkező, egymásnak ellentmondó nyomással nézett szembe. 

Voltak és továbbra is vannak nézeteltérések közöttünk. Mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket

– fogalmazott Netanjahu. A várt offenzíva a tűzszüneti tárgyalások egyik megoldhatatlannak tűnő vitás pontja. „Ha az ellenség végrehajtja a rafahi hadműveletet, a tárgyalások le fognak állni” –mondta Hamdan szerdán. 

(Borítókép: Izraeli katonák irányítanak egy tankot a Gázai övezet déli részével közös határ közelében 2024. május 2-án Dél-Izraelben. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

Rovatok