Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok droghasználattal vádolják Argentína elnökét

2024. május 5., vasárnap 14:55

Javier Milei megválasztását követően nem igazán volt baráti a viszony Argentína és Spanyolország között, de az elmúlt napokban még ezen is sikerült rontani, amikor a spanyol kormányzat azzal vádolta meg az argentin elnököt, hogy drogokat használ. A vádakat követően az argentinok azonnal visszatámadtak, s azzal mentek neki a spanyol kormánynak, hogy halált és szegénységet hozott az állampolgároknak.

Tovább fokozódott a helyzet Madrid és Buenos Aires között, miután szombaton Oscar Puente spanyol közlekedési miniszter azt sugallta, hogy Javier Milei argentin elnök droghasználó – írja a Reuters

Puente egy pénteki salamancai panelbeszélgetésen úgy fogalmazott, Milei „anyagokat” használt a tavalyi választási kampány alatt.

Nem kellett sokat várni az argentin reakcióra, ugyanis Javier Milei hivatala szombaton közleményt adott ki, amelyben elítélte a kijelentéseket, miközben nekiment Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek.

A közleményben azzal vádolták Sánchezt, hogy az illegális bevándorlás engedélyezésével veszélyeztette a spanyol nőket, és aláássa Spanyolország integritását azzal, hogy alkut köt a szakadárokkal, míg baloldali politikája halált és szegénységet hozott a spanyol embereknek.

A spanyol külügyminisztérium azonnal reagált a kijelentésekre. Közölték, hogy az argentin nyilatkozatban használt kifejezések „nem felelnek meg a két testvéri ország és nép közötti kapcsolatoknak”.

A decemberben hatalomra került, jobboldali populista Milei megválasztását követően jelentősen lehűlt a viszony a Sanchez-féle szocialista párt vezetette baloldali koalíció által kormányzott Spanyolország és Argentina között. Milei nyilvánosan támogatta a spanyol szélsőjobboldali, bevándorlásellenes VOX pártot.

Rovatok