Index Vakbarát Hírportál

Újabb letartóztatások az amerikai diáktüntetéseken, már 2400-nál tart a számláló

2024. május 5., vasárnap 09:52

Virginiában 25 embert tartóztattak le a rendőrök, mert nem voltak hajlandóak elbontani a sátraikat az egyetem kápolnája elől. A palesztinpárti diáktüntetések végigvonultak az egész országon, Michiganben egy diplomaosztó ünnepséget zavart meg mintegy 75 tüntető, akik Palesztina szabadságát és a népirtás finanszírozásának befejezését követelték. A letartóztatott diákok száma jelenleg 2400 körül tart.

Huszonöt embert tartóztattak le szombaton birtokháborításért a Virginiai Egyetemen, miután a rendőrség összecsapott a palesztinbarát tüntetőkkel, akik nem voltak hajlandóak eltávolítani a sátraikat az egyetem területéről, a Michigani Egyetemen pedig háborúellenes üzeneteket skandáltak, és zászlókat lengettek a diplomaosztó ünnepségen – számolt be az apnews.com.

Virginiában a diáktüntetők kedden az iskola kápolnája előtti gyepen kezdték meg tiltakozásukat. Szombaton a WVAW-TV videója (lentebb) azt mutatta, hogy nehézfelszerelést viselő, és pajzsot tartó rendőrök sorakoztak fel a charlottesville-i egyetemen. A tüntetők azt skandálták, hogy „Szabad Palesztinát”, az egyetemi rendőrség pedig az X közösségi platformon közölte, hogy „törvénytelen gyülekezést” hirdettek a területen.

Ahogy a rendőrök bevonultak, a diákokat a földre lökték, a karjuknál fogva rángatták őket, és gázspray-vel fújták le őket

– mondta a The Washington Postnak Laura Goldblatt, az egyetem adjunktusa, aki segítette a tüntető diákokat. „A kezdetektől fogva a diákjaink biztonsága volt a célunk. A diákok jelenleg nincsenek biztonságban” – mondta Goldblatt.

Az egyetem vezetősége közleményben tudatta, hogy a tüntetőknek azt mondták, hogy az általuk felállított sátrak és előtetők az iskolai szabályzat szerint tilosak, és megkérték őket, hogy távolítsák el azokat. Az egyetem szerint a virginiai állami rendőrséget kérték fel, hogy segítsen a végrehajtásban.

Ez volt a legutóbbi összecsapás az ország különböző főiskoláin és egyetemein történtek közül, ahol több tucatnyi tüntetés és több száz letartóztatás volt a folyamatban lévő Izrael–Hamász háború miatt. A tüntetők sátortáborai, amelyek képletesen arra szólítják fel az egyetemeket, hogy ne üzleteljenek Izraellel vagy a gázai háborút támogató vállalatokkal, országszerte elterjedtek az egyetemeken. Egyes iskolák megállapodtak a tüntetőkkel, hogy véget vetnek a demonstrációknak, és csökkentik a záróvizsgák és a diplomaosztók megzavarásának lehetőségét, máshol ez nem sikerült.

Az Associated Press április 18. óta legalább 61 olyan incidenst jegyzett fel, amikor letartóztatásokra került sor a tüntetéseken, és 47 egyetemen több mint 2400 embert tartóztattak le. A számok az AP jelentései, valamint az egyetemek és a bűnüldöző szervek nyilatkozatai alapján készültek.

Michigan sem békés többé

A Michigan egyike volt azoknak az iskoláknak, amelyek a hétvégi diplomaosztó alkalmával tüntetésekre készültek, egyebek mellett az Indiana University, az Ohio State University és a bostoni Northeastern Universityvel együtt. Az elkövetkező hetekben még több ilyen rendezvényt terveznek.

Ann Arborban a tüntetők demonstrációja a Michigan Stadionban tartott rendezvény kezdetén történt, ahol körülbelül 75 ember – akik közül sokan hagyományos arab kaffiyeh kendőt viseltek az érettségisapkájuk mellett – felvonult a főfolyosón az érettségi színpad felé, és azt skandálta:

Régensek, régensek, nem bújhattok el! Ti finanszírozzátok a népirtást!

– miközben táblákat tartottak a kezükben, köztük egy olyat, amelyen ez állt: „Gázában nem maradnak egyetemek”. A fejük fölött repülőgépek repültek, amelyeken többek között a „Váljunk meg Izraeltől most! Szabadítsátok fel Palesztinát!” felirat volt látható.

A tisztviselők szerint senkit sem tartóztattak le, és a tiltakozás nem zavarta meg komolyan a közel kétórás rendezvényt, amelyen több tízezer ember vett részt, néhányan izraeli zászlókat lengetve. Az állami rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők elérjék a színpadot, és Colleen Mastony, az egyetem szóvivője szerint a közbiztonsági személyzet a stadion hátsó részébe kísérte őket, ahol az esemény végéig elkülönítve maradtak.

Az ehhez hasonló békés tiltakozásokra évtizedek óta sor kerül az diplomaosztó ünnepségeken

– tette hozzá. Az egyetem engedélyezte, hogy a tiltakozók tábort verjenek az egyetemen, de a rendőrség péntek este segített feloszlatni egy nagy gyülekezést egy ballagással kapcsolatos rendezvényen, és egy személyt le is tartóztattak.

Egész Amerika forrong

Az Indianán a tüntetők arra buzdították a támogatóikat, hogy viseljék a kaffiyeh kendőjüket, és sétáljanak ki Pamela Whitten elnök szombat esti beszéde alatt. A bloomingtoni egyetemen tiltakozó zónát jelöltek ki a Memorial Stadion előtt, az ünnepség helyszínén. A New Jersey állambeli Princetonban 18 diák kezdett éhségsztrájkba, hogy az egyetemet az Izraelhez kötődő vállalatoktól való függetlenedésre kényszerítse.

Egyikük, a végzős David Chmielewski e-mailben azt írta, hogy a sztrájk péntek reggel kezdődött, a résztvevők csak vizet fogyasztottak, és addig folytatódik, amíg az adminisztrátorok nem tárgyalnak a diákokkal a követeléseikről, beleértve a tiltakozók büntetőjogi és fegyelmi vádak alóli amnesztiáját. „Más tüntetők 24 órás szolidaritási böjtben vesznek részt” – jelentette ki Chmielewski.

A princetoni diákok a héten tiltakozó tábort is állítottak fel, néhányan pedig ülősztrájkot tartottak egy közigazgatási épületnél, ami körülbelül 15 letartóztatáshoz vezetett. Más főiskolák, köztük a Brown és a Yale diákjai hasonló éhségsztrájkokat indítottak az év elején, még az újabb táborozási hullám előtt.

Eközben a Massachusetts állambeli Medfordban a Tufts Egyetem diákjai péntek este békésen, rendőri beavatkozás nélkül felszámolták táborukat. Az iskola illetékesei elmondták, hogy elégedettek a fejleménnyel, amely nem egy velük kötött megállapodás eredménye. A tüntetés szervezői közleményükben azt mondták, hogy „mélységesen feldühítette őket, és csalódottak”, hogy az egyetemmel folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden tüntetők százai foglalták el a New York-i Columbia Egyetem főépületét, Los Angelesben összecsapatak az Izrael-barát és Izrael-ellenes tüntetők, később pedig a palesztinpártiak a rendőrséggel. Ebben a cikkünkben összeszedtük, amit eddig a diáktüntetésekről tudni lehet.

(Borítókép: Rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt, miután a rendőrség jogellenes gyülekezést hirdetett a Virginia Egyetem területén lévő tiltakozók táborozásának feloszlatására 2024. május 4-én a virginiai Charlottesville-ben. Fotó: Eze Amos / Getty Images)

Rovatok