Index Vakbarát Hírportál

Tovább durvul a helyzet, a Hamász rakétákkal támadta az egyik izraeli határátkelőt

2024. május 5., vasárnap 17:40

A Gázai övezetben lezárt Izrael egy átkelőt, mivel rakétatámadás érte őket a Hamász részéről. Az offenzívára épp akkor került sor, amikor közvetítő tárgyalások folytak a tűzszünet érdekében.

Izrael lezárta a Kerem Shalom átkelőt a Gázai övezetben, miután a Hamász rakétákat lőtt ki az övezetből. Legalább 10 ember megsérült, néhányan súlyosan. Az átkelő egyike azon kevés útvonalnak, amelyen humanitárius segélyt lehet eljuttatni Gázába – jelentette az izraeli média a BBC szerint.

A támadásra akkor került sor, amikor egyiptomi közvetítők tárgyalásokat folytattak a tűzszünet – és az izraeli túszok szabadon bocsátása – érdekében. Izrael közölte, hogy nem fogadja el a Hamász követeléseit a gázai háború befejezésére.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint 10 lövedéket lőttek ki a Gázai övezet déli részén lévő Rafah átkelő közelében lévő területről, amely körülbelül 3,6 kilométerre van Kerem Shalomtól.

Az IDF szerint a lövések egy olyan helyről érkeztek, amely mintegy 350 méterre volt egy civil menedékhelytől, és „újabb egyértelmű példája annak, hogy a Hamász terrorszervezet szisztematikusan kihasználja a humanitárius létesítményeket és tereket a terrorszükségleteire, miközben a civil lakosságot emberi pajzsként használja”.

Az izraeli vadászgépek ezután csapást mértek a kilövőállásra, ahonnan kilőtték őket, és egy másik, a közelben lévő katonai építményre.

Izrael továbbra is folytatja a háborút

Ahogy arról az Index is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott a hétvégén, amelyben a Fehér Ház szerint a humanitárius segélyek Gázába történő szállításának növeléséről és egy esetleges rafahi katonai művelet terveiről tárgyaltak.

Izrael semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésébe egy olyan megállapodás részeként, amely az elraboltjaink szabadon bocsátásáról szól

– mondta egy izraeli tisztviselő szombat reggel az ABC Newsnak.

„A hadsereg be fog vonulni Rafahba, és megsemmisíti az ott megmaradt Hamász-zászlóaljakat – függetlenül attól, hogy lesz-e ideiglenes tűzszünet  a túszaink szabadon bocsátásáért, vagy sem.”

Rovatok