Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden nem akárkiknek osztott kitüntetéseket

2024. május 5., vasárnap 11:38

Joe Biden amerikai elnök pénteken 19 amerikait tüntetett ki az ország legmagasabb polgári kitüntetésével, az Elnöki Szabadság-érdemrenddel.

Joe Biden amerikai elnök pénteken 19 embernek adományozta Elnöki Szabadság-érdemrendet, köztük Nancy Pelosi volt házelnöknek és Michelle Yeoh Oscar-díjas színésznőnek – írja az ABC News.

Az Elnöki Szabadság-érdemrend díjazottjairól a mindenkori amerikai elnök személyesen dönt. Olyanoknak adományozza, akikről úgy tartja, hogy különösen sokat tettek az Egyesült Államok biztonságáért, nemzeti érdekeiért, a világbékéért, egyéni illetve közösségi célokért az élet bármely területén.

A díjazottak közt többek közt vannak politikusok, aktivisták és sportolók is.

Ma újabb rendkívüli megtiszteltetésben van részünk, hogy a nemzet legmagasabb polgári művészi kitüntetését adományozhatjuk 19 hihetetlen embernek, akiknek fáradhatatlan kíváncsisága, találékonysága, leleményessége és reménye megtartotta a hitet egy jobb holnapban

– mondta az amerikai elnök.

Joe Biden beszámolt a díjazottak teljesítményérők, valamint időnként kitért az akutálpolitikára is. Nancy Pelosi, a képviselőház volt elnökét is méltatta a törvényhozói képességeiért és a 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium elleni támadás alatt tanúsított vezetői képességéért. Azt mondta, úgy fognak rá emlékezni, mint a történelem legnagyobb képviselőházi elnökére. 

Joe Biden Jim Clyburn dél-karolinai képviselővel kapcsolatban megjegyezte, hogy döntő fontosságú támogatásával segítette 2020-as kampányát.

Nem állnék itt elnökként, és nem adnám át ezeket a díjakat Jim nélkül

– jegyezte meg az amerikai elnök. Michelle Yeoh-t is méltatta, amiért „ledöntötte a sztereotípiákat és az üvegplafonokat, hogy gazdagítsa az amerikai kultúrát”.

Kitüntették Clarence B. Jonest is, Martin Luther King Jr. beszédíróját, aki segített megírni a híres Van egy álmom beszédet. Judy Shephardhoz, Matthew Shepherd édesanyjához intézett beszédében Joe Biden megjegyezte, hogy 25 év telt el azóta, hogy fiát 21 évesen brutálisan megölték, mert nyíltan vállalta melegségét.

Az ön fiának brutális meggyilkolása mozgalmat indított el, amely az ő nevében törvényt hozott az LMBTQ-emberek védelmére. Az Ön fáradhatatlan kiállása arra emlékeztet, hogy a gyűlöletnek nem adhatunk teret

– fogalmazta Joe Biden.

Három kitüntetést posztumusz adtak át Medgar Wiley Eversnek, a második világháborús veteránnak és polgárjogi vezetőnek, akit 1963-ban egy fehér fajgyűlölő ölt meg; James Francis Thorpe-nak, az első indián indiánnak, aki olimpiai aranyérmet nyert; és Frank R. Lautenberg amerikai szenátornak, aki a környezetvédelmi kérdések szószólója volt.

A kitüntetést egyik 2020-as demokrata előválasztási riválisának, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester is megkapta, akinek a fegyveres erőszak és az éghajlatváltozás elleni munkáját, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni újjáépítésben való közreműködését ismerte el.

A kitüntetésben részesült még Opal Lee pedagógus és aktivista; Katie Ledecky olimpiai bajnok úszó; Al Gore Bill Clinton volt amerikai elnök alelnöke; Francis Boyle jezsuita katolikus pap, a Homeboy Industries alapítója és igazgatója; Phil Donahue újságíró és televíziós műsorvezető; John Kerry volt külügyminiszter; Elizabeth Doyle volt szenátor; Ellen Ochoa, az első spanyolajkú nő az űrben, a NASA Johnson Űrközpontjának második női igazgatója; Jane Rigby csillagász; Teresa Romero, a mezőgazdasági dolgozók elnöke.

(Borítókép: Michelle Yeoh és Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság Érdemérem átadásán a Fehér Házban  2024. május 3-án. Fotó: Demetrius Freeman / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok