Index Vakbarát Hírportál

Jelentős büntetésre számíthat az, aki így mos autót Németországban

2024. május 5., vasárnap 15:09

Korlátozzák Németországban az otthoni autómosást, ugyanis a talajba kerülő vegyszeres, olajos víz környezetszennyező hatású lehet. A potenciálisan veszélyes anyagok talajvízbe kerülését úgy akadályozzák meg a hatóságok, hogy hatalmas pénzbírságokat szabnak ki a szabályszegőkre. A porszívózás és a polírozás még rendben van a kapubejárón, de minden másért már el kell látogatni egy hivatalos autómosóba.

Németországban nem is olyan régen még minden vasárnap lehetett látni az utcán autórajongókat, akik heti rendszerességgel mosták kedvencüket a házuk előtt vagy a kapubejárón.

Ez a kép mára ritkaságszámba megy, mégpedig egy egészen egyszerű ok miatt: a vízgazdálkodási törvény (WHG) tiltja a potenciálisan veszélyes anyagok vízbe juttatását.

Ennek célja természetesen a vízszennyezés megelőzése, de együtt jár azzal, hogy nincs hol autót mosni – írta meg a bussgeldkatalog.org.

A WHG 48. paragrafusát különösen be kell tartaniuk, ez pedig kimondja:

A felszín alatti vizek tisztán tartása,

(1) A felszín alatti vizekbe történő károsanyag-bevitelre és -kibocsátásra csak akkor adható engedély, ha nem kell tartani a vízminőség káros megváltozásától. [Meg lehet határozni azt is, hogy e követelményt [...] milyen feltételek mellett kell teljesítettnek tekinteni, különösen a szennyező anyagok kibocsátásának korlátozása tekintetében.] A rendelethez a Bundestag jóváhagyása szükséges.

Az egyes települések tehát szabadon dönthetnek arról, hogy miként hajtják végre a WHG ezzel kapcsolatos követelményét. Az egyetlen döntő tényező az, hogy a felszín alatti víz minél szennyezetlenebb maradjon. A magánterületen történő autómosásnál tehát ki kell zárni annak lehetőségét, hogy a szennyezett víz a talajba szivárogjon.

ugyanakkor elmondható, hogy az autómosás általában tilos, ha azt burkolatlan talajon végzik. Ezért nem szabad füvön vagy kavicson mosni az autót, még akkor sem, ha az otthon, saját kertben történik. Akkor mit szabad, és mit nem?

Ezen túlmenően azonban nehéz általánosító kijelentéseket tenni. Néhány dolog megengedett otthon – a porszívózás vagy finom polírozás házilag is végezhető, sőt a szélvédő tiszta vízzel történő lemosása is engedélyezett –, sok minden viszont tilos. A érdeklődő autórajongók az érintett település közterület-felügyeletének honlapján tájékozódhatnak arról, hogy a saját otthonukban megengedett-e az autómosás. Itt jelentős különbségek vannak a régiók között.

Míg egyes területeken megengedett az autómosás a kapubejárón tiszta vízzel, más régiók törvényhozói szerint veszélyt jelentenek az olajmaradványok, amelyek így a talajvízbe kerülhetnek. Ezeken a településeken bírságok fenyegetnek, amelyek 25 és 100 ezer euró között mozognak – régiótól és szabálysértéstől függően.

Az viszont mindenhol konszenzus, hogy biztosítani kell, hogy a szennyeződéssel és esetleg tisztítószerekkel is szennyezett víz a helyi csatornahálózatba kerülhessen.

Meg kell jegyezni, hogy egyes településeken az ilyen szennyvizet is tilos ugyanabba a csatornába engedni, mint az esővizet. Ez azt jelenti, hogy külön csatornát kellene telepíteni, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az otthoni autómosást. 

Viszont a lemosás és az áztatás gyakran nem elegendő, ha alaposan le akarjuk mosni az autónkat. Az olyan intézkedések pedig, mint a motormosás vagy a vegyszerek használata, általában csak azokban az autómosókban engedélyezett, ahol megfelelő lefolyók vannak kiépítve. 

Rovatok