Index Vakbarát Hírportál

Hűséget kellett esküdniük Kim Dzsongun iránt az észak-koreaiaknak

2024. május 6., hétfő 11:19

Kim Dzsongun észak-koreai vezető iránti hűségesküre kötelezték az észak-koreaiakat, Kim hatalomra kerülése óta először – közölte egy dél-koreai kutatóintézet hétfőn.

A szöuli székhelyű Dél és Észak Fejlődés Intézete (SAND) szerint, amely fényképeket is közzétett az eskütételi ünnepségről, a fogadalmakat feltehetően még Kim január 8-i, negyvenedik születésnapja alkalmával tették.

Észak-Korea hivatalosan sosem erősítette meg Kim pontos születési dátumát – erről csupán feltételezések születtek –, mindazonáltal az ehhez hasonló korábbi eskütételi ünnepségeket mind a korábbi vezetők születésnapján rendezték.

Kim Dzsongun azon választása, hogy hűségeskü-ceremóniát tartson a negyvenedik születésnapján, miközben megkezdte tizenharmadik hatalomban töltött évét, egyfajta politikai magabiztosság felé tett lépést jelez, amivel eltér elődjeinek megközelítésétől

– áll a SAND elemzésében.

Mint írtuk, áprilisban Kim Dzsongun egy olyan dalt adott ki, amelyben magát Észak-Korea „barátságos apjaként” dicsőíti. Az észak-koreai vezetőről szóló dalt egy ünnepségen énekelték el, amelyen 10 ezer új otthon megnyitását ünnepelték a fővárosban.

Rovatok