Index Vakbarát Hírportál

A túltermelés visszaszorítására és Moszkva elleni nyomásgyakorlásra szólították fel Kínát

2024. május 6., hétfő 20:38

Gazdasági kérdések mellett az ukrajnai háború és a globális biztonság is szóba került hétfőn a kínai–francia–európai uniós, háromoldalú csúcstalálkozón Párizsban – derült ki az egyeztetést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kiadott közleményből, melyben nyíltnak és őszintének nevezte a megbeszéléseket.

„Egy olyan Kína, mely betartja a szabályokat, mindannyiunk számára hasznos, ám szükség esetén Európa nem riad vissza attól sem, hogy kemény döntéseket hozzon gazdasága és biztonsága védelmében” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kínai–francia–európai uniós háromoldalú csúcstalálkozót követően hétfőn Párizsban.

Von der Leyen szerint Peking nem biztosítja az EU-s vállalatok igazságos részvételét a kínai piacon, és aláhúzta: bízik az előremutató egyeztetésekben. Hozzátette: Brüsszel együttműködik az ügyben szintén érintett G7-országokkal.

„A piacunk nyitva van és nyitva is marad a tisztességes verseny és a befektetők előtt. De az nem válik Európa előnyére, ha ez a gazdaságunknak árt és kiszolgáltatottá tesz” – fogalmazott, hozzátéve: az EU nem fogadhatja el a piactorzító gyakorlatokat, melyek iparának leépítéséhez vezetnek saját területén.

Mint mondta, az Európai Unió nem tudja befogadni a piacait elöntő kínai ipari termékek dömpingjét. Felszólította Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy tegyen lépéseket a túltermelés ügyében.

Példaként az elektromos autókra és az acélra vonatkozó támogatásokat emelte ki. „Az EU és Kína kapcsolatai komplexek. Józanul, konstruktívan és felelősségteljesen közelítünk hozzájuk” – fogalmazott.

A bizottsági elnök emellett aláhúzta: az EU számít Kínára ama tekintetben is, hogy nyomást gyakoroljon Moszkvára az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében, valamint bízik abban, hogy a kínai diplomácia segít enyhíteni Moszkva „Ukrajnát érintő nukleáris fenyegetőzéseit”, kiemelve, hogy Hszi Csin-ping a múltban már tett ilyen jellegű diplomáciai lépéseket. Felszólította továbbá Pekinget, korlátozza a Moszkvának küldött, civil és katonai célokra egyaránt felhasználható eszközeit. A német politikus rámutatott arra is, hogy Pekingnek komoly szerepe lehet abban, hogy fékezze Irán ballisztikusrakéta- és dróngyártását.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozón vesz részt a párizsi Elysée-palotában a kínai elnök kétnapos franciaországi állami látogatásának részeként május 6-án. Fotó: Gonzalo Fuentes / Pool / Reuters)

 

Rovatok