Index Vakbarát Hírportál

Hiába fogadta el a Hamász a tűzszüneti javaslatot, Izrael megkezdte a Rafah elleni hadműveletet

2024. május 6., hétfő 21:33

A Hamász vezetése elfogadta a gázai tűzszüneti megállapodás feltételeit. Izrael először azt mondta, megvizsgálja a javaslatot, végül nem fogadta el, megkezdődött a Rafah elleni támadás.

Egy Hamász-tisztviselő szerint „a labda Izrael térfelén pattog”, miután a csoport jelezte, hogy elfogadná a tűzszüneti javaslat feltételeit – írja a BBC. A Hamász a hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy vezetője, Iszmail Haníje telefonbeszélgetést folytatott Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk katari miniszterelnökkel és Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszterrel, és tájékoztatta őket arról, hogy a Hamász jóváhagyja a tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslatukat.

A hírek hallatán Gáza központjában, az Al-Aqsa kórház előtt az emberek nagy éljenzésbe kezdtek, énekeltek, ugráltak. Az öröm azonban nem lehet felhőtlen, ugyanis egy izraeli tisztségviselő szerint a Hamász jóváhagyott egy „enyhébb” egyiptomi javaslatot, amely nem elfogadható Izrael számára. A Reuters beszámolója szerint a tisztviselő elmondta, hogy a javaslat „messzemenő” következtetéseket tartalmaz, amelyekkel Izrael nem ért egyet.

A tárgyalások nehezek voltak, és nemcsak a Hamász és Izrael, hanem közvetve az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom is részt vett bennük. Egyelőre az nem világos, hogy mit jelent, hogy elfogadja a Hamász a javaslatot, de az elmúlt napokban meg nem erősített hírek egy olyan szakaszos megállapodásról szóltak, amelynek értelmében a harcok szünetelése közepette izraeli túszok tucatjait engednék szabadon, cserébe sokkal több palesztin fogolyért, akiket Izraelben tartanak fogva.

Mit tartalmaz a javaslat?

A Reuters szerint a javaslat magában foglalja a tűzszünetet, Gáza újjáépítését, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérését és a fogolycserét. Erről Taher al-Nono, a Hamász tisztviselője beszélt a lapnak. A külföldi portálok szerint a Hamász a háború teljes befejezését követelte, de Izrael világossá tette, hogy ezt nem tudja elfogadni, mivel ez lehetővé tenné a Hamász „túlélését”.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Izrael megvizsgálja a tűzszüneti javaslatot, amelyet a Hamász szerinte elfogadott. „Mindent komolyan megvizsgálunk, és minden lehetőséget kimerítünk a tárgyalásokkal és a túszok visszaadásával kapcsolatban” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan továbbra is a Gázai övezetben maradnak.

Örökre befejezik az ellenségeskedést

A tűzszüneti megállapodást ismerő magas rangú palesztin tisztviselő szerint a Hamász beleegyezett, hogy a tűzszüneti megállapodás feltételeinek teljesülése esetén „örökre befejezi az ellenséges tevékenységet”. 

A BBC azt írja, hogy a megállapodás két szakaszban teljesülne, az elsőben a jelenleg túszként fogva tartott izraeli katonanők is részt vennének, akiket egyenként 50 palesztin fogolyért cserébe engednének szabadon, köztük olyanokért, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik. Ebben az időszakban az izraeli csapatok a Gázai övezeten belül maradnak, de a tűzszünet életbe lépését követő 11 napon belül Izrael megkezdi katonai létesítményeinek felszámolását a Gázai övezet központjában, és kivonul a Szalahuddin útról és a parti útról.

A 11 nap elteltével a palesztinok visszatérhetnek a Gázai övezet északi részére.

Amerika kivár

Recep Tayyip Erdogan elnök üdvözölte, hogy a Hamász elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és azt mondta, reméli, hogy Izrael is így tesz. Egyben felszólítja a nyugati országokat, hogy fokozzák a nyomást Izraelre.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az amerikai kormány „felülvizsgálja”, hogy a Hamász elfogadta-e a tűzszüneti megállapodást. Ezen túlmenően azonban kijelentette, hogy nem hajlandó további részleteket közölni a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalások amerikai értékeltségéről, hozzátéve, ez veszélyeztetné a megállapodást.

Az utolsó dolog, amit szeretnék tenni, hogy bármi olyat mondjak ezen a pódiumon, ami veszélybe sodorja a folyamatot

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a Hamász nyilatkozata a tűzszüneti tárgyalások után és „eredményeként” jött, amelyeket William Burns CIA-igazgató folytatott a térségben az elmúlt napokban.

Kiemelte azonban, hogy mivel Izrael azt mondja, hogy felülvizsgálja a megállapodást, az nem feltétlenül jelent végleges tűzszünetet. Elárulta továbbá azt is, hogy Joe Biden amerikai elnök az elmúlt órákban telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, de a hívás még az előtt történt, hogy a Hamász bejelentette volna, hogy elfogadja a tűzszünet feltételeit.

Lesz rafahi támadás?

A Hamász lépése azt is jelenthetné, hogy így Izrael nem hajtja végre a támadást, amelyet Rafah ellen tervezett. Mint írtuk, az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül. Egyiptomi közlések szerint a rafahi határátkelőn keresztül humanitárius segélyszállítmányok még hétfőn is bejutottak az övezetbe.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője korábban felhívta az izraeli kormány figyelmét, továbbra is kötelessége, hogy a rászorulóknak teljes körű, biztonságos, gyors és akadálytalan hozzáférést biztosítson a humanitárius segélyekhez. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget.

Izrael azonban jóváhagyta a Gázai övezetbeli Rafah városába irányuló katonai műveletet – jelentették be hétfőn tisztségviselők, miután a Hamász kijelentette, elfogadja a javaslatot. A támadások már meg is kezdődtek.

Benjamin Netanjahu hivatala közölte, hogy a javaslat „messze van Izrael alapvető követeléseitől”, de ennek ellenére tárgyalókat küld a tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások folytatására.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy célzott csapásokat hajt végre a Hamász ellen Rafah keleti részén.

Izrael eközben csapásokat mért a Hezbollah állásaira Dél-Libanonban, a Beqaa-völgy közelében. Az OSINdefender szerint valószínűleg figyelmeztetésként a Hezbollahnak, hogy ne vegyen részt a Rafah ellen zajló szárazföldi inváziójában.

(Borítókép: Palesztinok százai, köztük gyerekek vándorolnak ki a keleti városrészekből 2024. május 6-án. Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / Getty Images)

Rovatok