Index Vakbarát Hírportál

Josep Borrell: Még több háborút és éhínséget hozhat Izrael lépése

2024. május 6., hétfő 18:43

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget; ez elfogadhatatlan. Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője veszélyes eszkalációnak nevezte a felhívást, amely súlyos következményekkel járhat.

Josep Borrell az X-en hívta fel a figyelmet arra, hogy Izraelnek le kell mondania a szárazföldi offenzíváról, és végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi határozatát, miszerint azonnali tűzszünet szükséges Izrael és a Hamász között.

„Az EU a nemzetközi közösséggel együtt cselekedhet és cselekednie is kell, hogy megakadályozza ezt a forgatókönyvet” – emelte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mint írtuk, az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül. Egyiptomi közlések szerint a rafahi határátkelőn keresztül humanitárius segélyszállítmányok még hétfőn is átjutottak az övezetbe.

Josep Borrell felhívta az izraeli kormány figyelmét, hogy továbbra is kötelessége, hogy teljes körű, biztonságos, gyors és akadálytalan hozzáférést biztosítson a humanitárius segélyekhez a rászorulók számára – adta hírül az MTI.

A Hamász következményeket ígért egy izraeli támadásra

„A megszállók mellett az Egyesült Államok kormánya felelős ezért a terrorista tettért” – jelentette ki Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője. A szélsőséges szervezet korábban közleményt is kiadott az ügyben, és ebben kijelentette, hogy „egy rafahi offenzíva nem lenne fáklyásmenet az izraeli hadsereg számára”, hozzátéve, hogy készek megvédeni a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén fekvő várost.

Nabil Abu Rudeine, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője figyelmeztetett, hogy ha az IDF bevonulna Gázába, akkor annak „népirtás” lehet a következménye. Felszólította az Egyesült Államokat: tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy Izrael ne indítsa meg az offenzívát, valamint vonja felelősségre a zsidó államot a nemzetközi joggal ellentétes cselekedetei miatt. Az izraeli felszólításra reagálva Katar, amely az Izrael és a Hamász közötti Gázai övezeti konfliktusban a legfontosabb közvetítő, arra figyelmeztetett, hogy Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.

Tömegmészárlástól tartanak

Az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió hétfőn egy magas beosztású forrásra hivatkozva máris azt közölte, hogy zsákutcába jutottak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások, az utóbbinak a Kerem Salom-i átkelő elleni rakétatámadása miatt. Egyiptom mint közvetítő intenzívebb tárgyalásokkal próbálja megfékezni a helyzet eszkalációját – jelentette a csatorna.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter szintén felemelte a szavát a tervezett izraeli támadás ellen, aláhúzva, hogy az „tömegmészárláshoz vezetne”, és a nemzetközi közösséghez fordult, hogy akadályozza meg.

Hétfőn az ENSZ gyermekvédelmi szervezete (UNICEF) is a humanitárius helyzet súlyosbodására figyelmeztetett egy Rafah elleni támadás esetén, és felhívta a figyelmet arra, hogy az katasztrofális következményekkel járhat a Rafahban összezsúfolódott mintegy 600 ezer gyermek számára, „akik közül sokan már így is az életükért küzdenek”. Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója aláhúzta, hogy a rafahi gyermekek közül sokan alultápláltak, betegek vagy sebesültek.

Az egyiptomi határ mentén lévő városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze.

Rovatok