Index Vakbarát Hírportál

Egy kínai harci repülőgép okoz feszültséget Peking és Canberra között

2024. május 6., hétfő 20:39

A szokásos rutinjárőrözést végezték katonai helikopterükkel a Dél-kínai-tenger felett az ausztrál pilóták, amikor egy kínai harci repülőgép veszélyes manővert hajtott végre a közelben. Az életveszélyt csak a legénység gyors reakciójának köszönhetően sikerült elkerülni. Az ausztrálok szerint az incidens elfogadhatatlan, amit Peking irányába is jeleztek.

Egy kínai harci repülőgép rakéták elterelésére szolgáló infracsapdákat lőtt ki veszélyesen közel egy ausztrál katonai helikopterhez a Dél-kínai-tenger felett – közölte az MTI. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter szerint az incidens szombat délután történt nemzetközi vizek felett. A miniszter a kínai pilóták viselkedését veszélyesnek és szakszerűtlennek nevezte.

A beszámoló szerint egy mintegy háromszáz méteres távolságban és magasabb helyzetben lévő kínai gép lőtt ki villanótölteteket a Seahawk típusú helikopter felé. A rutinjárőrözést végző ausztrál pilótáknak ki kellett térniük a villanótöltetek elől, mert az ezekkel való összeütközés életveszélyes lett volna a helikopter legénysége számára.

A canberrai vezetés hivatalosan is jelezte aggályát a kínai vezetésnek.

Ez az incidens teljességgel elfogadhatatlan

– hangsúlyozta Richard Marles.

A helikopter az ausztrál Hobart nevű rombolóról szállt fel, amely az ENSZ Argos fedőnevű missziójában vesz részt a Dél-kínai-tengeren. A misszió célja elejét venni annak, hogy a nemzetközi szankciók hatálya alá eső termékek jussanak el tengeri úton Észak-Koreába.

Kína az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek – akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei – is igényt tart bizonyos területekre. Emiatt gyakran történnek incidensek a térségben rivalizáló országok között.

Nem ez az első ilyen jellegű incidens a két ország között. Két éve az ausztrál kormány azzal vádolta meg Pekinget, hogy kínai pilóták egy veszélyes légi manőverrel megzavarták egy ausztrál P–8 felderítőgép repülését.

Rovatok