Index Vakbarát Hírportál

Az orosz hadsereg a nem stratégiai nukleáris fegyverek bevetésének gyakorlatára készül

2024. május 6., hétfő 10:20

Az Orosz Föderáció megkezdte a nem stratégiai nukleáris erők harci feladatok teljesítésére való felkészítését egy közelgő gyakorlatra. A gyakorlatban részt vesz az orosz légierő, a rakétaalakulatok és a haditengerészet is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a vezérkart, hogy készüljenek fel a nem stratégiai nukleáris fegyverek bevetésére vonatkozó gyakorlatokra – közölte a védelmi minisztérium által közreadott információk alapján a ria.ru.

Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek legfőbb főparancsnokának utasítására, a nem stratégiai nukleáris erők harci feladatok teljesítésére való felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte a közeljövőben tartandó gyakorlat előkészítését a déli katonai körzet rakétaalakulatainak részvételével, a légi-, valamint a haditengerészeti erők bevonásával

– áll a sajtóközleményben.

A manővereket „a nem stratégiai nukleáris fegyverek harcászati egységei személyi és felszerelési készenlétének fenntartása, valamint az orosz állam területi integritásának és szuverenitásának feltétel nélküli biztosítása érdekében” tartják, válaszul egyes nyugati tisztségviselőknek az Orosz Föderációval szembeni „provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire”.

Vlagyimir Putyin szerint ez nem sérti az atomfegyverekre vonatkozó szerződést

Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország tavaly nyár elején adta át az első atomfegyvereket Belarusznak. Ez a lépés nagy vihart kavart a nyugati országok között. Belarusz északon Litvániával és Lettországgal, nyugaton pedig Lengyelországgal határos, amik mind a NATO keleti szárnyának részét képezik, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója után további csapatokkal és katonai felszerelésekkel erősítettek meg. Putyin korábban azt közölte, mindez azért nem sérti az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló sokoldalú szerződést, mivel az Egyesült Államok már rendelkezik ilyen fegyverekkel Európában: Európában és Törökországban mintegy 100 taktikai nukleáris fegyver található. 

Március közepén Putyin interjút adott Dmitrij Kiszelev újságírónak, és azt mondta, hogy Oroszország csak akkor kész atomfegyver alkalmazására, ha az orosz állam létét és az ország szuverenitását, függetlenségét éri fenyegetés. 

Rovatok