Index Vakbarát Hírportál

Átfogó, fenyegető támadásra készülnek, az izraeli hadsereg felszólította a palesztin civileket az evakuálásra

2024. május 6., hétfő 09:46

A bombázások nem állnak le a Gázai övezetben, és a hírek egy átfogó, szárazföldi támadásról is szólnak. Ezt megerősítendő, az izraeli hadsereg felszólította a Gázai övezetben lévő Rafah városának keleti részén élő palesztin menekülteket, hogy hagyják el a helyszínt. Időkeretet nem szabtak meg az evakuálásra, de nagyjából 100 ezer emberről lehet szó.

Az izraeli hadsereg hétfőn közölte, hogy egy „korlátozott hatókörű” művelet keretében megkezdte Rafah lakosainak ösztönzését a dél-gázai város kiürítésére, de nem erősítette meg azonnal a médiaértesüléseket, amelyek szerint ez szárazföldi támadás előkészítésének a része. A Hamász elleni offenzívája hét hónapja tart, és Izrael szerint Rafah a palesztin iszlamista csoport több ezer harcosának ad menedéket, és a város elfoglalása nélkül lehetetlen a győzelem – számolt be a Reuters.

Mivel azonban több mint egymillió kitelepített palesztin lakik ott, egy sok áldozattal járó művelet lehetősége aggasztja a nyugati hatalmakat és a szomszédos Egyiptomot.

Az izraeli hadsereg a szárazföldi támadás előtti polgári evakuálás kezdetének tűnő módon felszólította a Rafah keleti részén élő palesztinokat, hogy költözzenek egy közeli „humanitárius területre”. Hétfői közleményében a hadsereg azt mondta, hogy plakátokkal, szöveges üzenetekkel, telefonhívásokkal és a médiában tett bejelentésekkel „ösztönzik a civilek fokozatos mozgását a meghatározott területeken”.

Bár az embereket a „biztonságosabb” humanitárius területekre szállították, az izraeli hadsereg figyelmeztetett, hogy a Hamász közismerten tüzel ezekről a területekről.

Hozzátette azonban, hogy nem határoz meg időkeretet a rafahi evakuálásra, hanem operatív értékeléseket végez. Becslései szerint 100 000 embert kellene elszállítani Rafahból a „korlátozott” evakuálás során. Korábban egy izraeli műsorszolgáltató, a hadsereg rádiója azt mondta, hogy az izraeli fegyveres erők megkezdték a palesztin civilek evakuálását egy fenyegető támadás előtt, bár a hadsereg nem erősítette meg ezt a jelentést.

A hadsereg rádiója szerint az evakuálások Rafah néhány peremkerületére összpontosulnak, ahonnan a közeli Hán Júnisz és Al-Mawasi sátorvárosokba irányítják az evakuáltakat.

Rafahban a túlélés szinte lehetetlen

„A túléléshez szükséges feltételek hiányoznak a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, mivel az orvosi létesítmények a végsőkig ki vannak merülve – áll a Medicins Sans Frontieres (Orvosok Határok Nélkül) nevű orvosi civil szervezet jelentésében, amelyet a BBC tett közzé.

A rafahi pusztítás „messze túlmutat azokon, akiket az izraeli bombázások és légicsapások öltek meg”, mondván,

a kritikus egészségügyi ellátás megszakadása miatt bekövetkezett halálesetek „csendes gyilkosságok”, amelyek „ugyanilyen tragikusak”.

A jelentés megállapítja az emberek egészségi állapotának „jelentős romlását”, az „akut alultápláltság” növekvő arányát, a „betegekkel elárasztott és a korlátaikat meghaladóan működő” egészségügyi létesítményeket, valamint az izraeli hatóságok ostroma miatt „hatástalanná vált” jelenlegi orvosi ellátást.

„Ez a válság teljesen ember által okozott, amit látunk, az a szándékos nélkülözés helyzete” – írta az MSF az április 29-én közzétett jelentésében. A jelenlegi helyzet „több tízezer, nem traumával összefüggő” halálesetet okozhat, ami még tűzszünet esetén is bekövetkezhet a következő hat hónapban – áll a jelentésben.

Az MSF 2024 januárja és március vége között 216 közepesen súlyos és akut alultápláltsági esetet regisztrált az öt év alatti gyermekeknél a rafahi Al-Szabura és Al-Mawasi elsődleges egészségügyi központokban, valamint 25 esetet a terhes nők és újdonsült anyák körében. „Ezek a számok csak egy kis részét képviselik a nagyobb valóságnak, mivel az elsődleges egészségügyi központokba érkező betegek szűrésén alapulnak, miközben Rafahban sokan nem férnek hozzá az MSF szolgáltatásaihoz” – közölték.

„Az a több mint egymillió palesztin férfi, nő és gyermek, akik mindent kockára tettek azért, hogy Rafahban keressenek menedéket, továbbra is súlyos fizikai és mentális sérüléseknek vannak kitéve, és a jövőre vonatkozóan semmilyen információval nem rendelkeznek azon kívül, hogy megerősítették, hogy az izraeli hadsereg hamarosan megszállja Rafahot” – tette hozzá a jelentés.

Éjszakai bombázások

Az izraeli csapások legalább 29 embert megöltek és 25-öt megsebesítettek Gázában az éjjel – közölték helyi tisztviselők. A déli Rafah városában 21 ember, köztük gyerekek haltak meg, amikor a légicsapások egy lakónegyedet céloztak és 11 házat találtak el – közölte a gázai polgári védelmi igazgatóság.

A rafahi csapataink még mindig lakóházak és lakatlan házak megközelítésével vételével foglalkoznak, amelyek bombázásainak következtében többtucatnyi halott, sebesült és a romok alatt eltűnt ember van

– közölték. Gázavárosban két ember meghalt és öt megsebesült, miután egy légicsapás egy lakóházat ért a város központjában lévő Samar kereszteződés közelében. Az áldozatokat az al-Ahli Baptista kórházba szállították az egészségügyi tisztviselők szerint.

A Gáza középső részén fekvő Deir el-Balahban hat ember meghalt és húsz megsebesült egy légicsapásban, amely egy ENSZ-ügynökség iskoláját érte Nuseiratban – közölte az Al-Aksza Mártírok Kórháza a CNN-nek. Az izraeli hadsereg megerősítette az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) komplexuma elleni támadást.

A hadsereg az általa „Hamász parancsnoki és irányítóközpontnak” nevezett, a Gázai övezet központjában lévő UNRWA-komplexumban található épületre mért csapást – áll a közleményben. „A csapás eredményeként a Hamász UNRWA-komplexumban található parancsnoki és irányítóközpontja már nem működik” – írták.

(Borítókép: Emberek menekülnek Rafah keleti részeiből, miután az izraeli hadsereg megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 6-án. Fotó: Hatem Khaled / Reuters)

Rovatok