Index Vakbarát Hírportál

Öt munkás meghalt egy dél-afrikai építkezési balesetben, 49 embert még keresnek

2024. május 7., kedd 16:08

Hétfő délután összeomlott egy épülő többszintes lakóparki épület, amely több mint 75 embert temetett maga alá, akik az építkezésen dolgoztak. A hatóságok egész éjjel keresték és mentették a törmelékek alatt ragadt munkásokat, de ötüket már nem tudták megmenteni. 21 embert már kihúztak a betondarabok alól, közülük 11-en súlyosan megsérültek, viszont 49 embert még mindig eltűntként tartanak számon.

A mentőcsapatok egész éjjel dolgoztak több tucat építőmunkás után kutatva, akiket több mint 12 órán át temetett maga alá a betontörmelék, miután egy épülő többszintes lakópark összeomlott a Dél-afrikai Köztársaságban lévő George városában. A hatóságok kedden kora reggel közölték, hogy a halálos áldozatok száma ötre emelkedett, miközben 49 munkást temetett maga alá a hétfő délután összedőlt épület. Hozzátették, hogy további 21 munkást mentettek ki a romok alól és szállítottak különböző kórházakba, közülük legalább 11-en súlyos sérüléseket szenvedtek – írta meg a Fox News.

A helyszínen több mint 100 mentőegység és más segélyszervezet munkatársai is jelen voltak, akik mentőkutyákkal próbálták megtalálni a munkásokat. Közülük néhányan hatalmas betonlapok alá szorultak, amelyek rájuk zuhantak, amikor az ötemeletes épület leomlott. Nagy darukat és emelőberendezéseket vittek a helyszínre, hogy segítsenek a mentési munkálatokban, és magas reflektorokat állítottak fel, hogy a kutató- és mentőszemélyzet egész éjszaka dolgozhasson.

A mentők kapcsolatba léptek 11, a romok között rekedt munkással, és remélik, hogy sikerül kihozni őket

– mondta Colin Deiner, a Nyugat-foki katasztrófavédelem, tűzoltó- és mentőszolgálat tartományi főigazgatója. Elmondta, hogy néhányan beszéltek a mentőkkel, de nem tudtak mozogni, mert végtagjaik a beton alá szorultak. „Ez egy nagyon kemény művelet” – folytatta Deiner, aki a helyszínen volt. „Rengeteg a beton, úgyhogy úgy gondoljuk, hogy ez még elég sokáig fog tartani. A keresési művelet egész nap folytatódik. Rengeteg emberünk van a helyszínen, de ez nagyon-nagyon kemény munka” – ismételte meg.

Ennyi ember csapdába esett egy ilyen épületben, olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Szó szerint át kell törni a betont és át kell vágni a betonvasakat

– foglalta össze a helyzetet. 

Az építkezésen 75 munkás dolgozott, amikor az épület összeomlott – közölte a helyi  önkormányzat. A hatóság szerint három mentőcsapat dolgozott az összeomlott épület körül, ahol vélhetően építőmunkások tartózkodtak. A dolgozók családtagjai és barátai a közeli önkormányzati hivatalban gyűltek össze. „Együttérzünk a családokkal és minden érintettel, akik továbbra is várják a hírt szeretteikről” – mondta Leon Van Wyk, George polgármestere.

„Ez nagyon nem szép látvány”

A hatóságok vizsgálják, mi okozta a tragédiát, a rendőrség eljárást indított, de egyelőre nincs semmilyen információ arról, hogy miért omlott össze hirtelen az épület. Egy közeli házban lévő térfigyelő kamerák felvételei csak azt mutatták, amint a betonszerkezet és a körülötte lévő fémállványzat hétfő délután 14 óra 09 perckor leomlott, és porfelhő emelkedett a környék fölé.

Az emberek az összeomlás után más épületekből is kiözönlöttek, néhányan közülük sikoltozva és kiabálva.

Marco Ferreira, a Gift of the Givers nevű civil szervezet helyi képviselője hétfőn egy csapatával a helyszínen volt, hogy támogatást, valamint ételt és italt nyújtson a mentőknek. A Gift of the Givers egy jótékonysági szervezet, amely gyakran segít katasztrófák idején Dél-Afrikában. „Három mentőkutyát és kutyavezetőt is biztosítottunk, hogy segítsenek a keresésben” – mondta Ferreira.

„A művelet még mindig a mentési szakaszban van” – mondta Ferreira az eNCA TV hírcsatornának. „Nem tudjuk meddig, valószínűleg még napokig fog tartani. Van ott néhány daru, hogy segítsenek a beton kiemelésében. De ez nem egy szép látvány” – tette hozzá.

A Nyugat-foki tartományi kormány a katasztrófaelhárítási egységének vezetőjét, Deinert küldte Fokvárosból George-ba, hogy felügyelje a mentési műveletet, és Nyugat-Fokföldi miniszterelnöke, Alan Winde is a helyszínen volt. Winde elmondta, hogy a tartománya vezetése további erőforrásokat is küldött segítségképpen.

Minden szükséges támogatást felajánlottunk a katasztrófavédelmi személyzetnek, hogy felgyorsítsuk a keresést. Jelenleg a hatóságok az életmentésre összpontosítanak. Jelenleg ez a legfőbb prioritásunk

– mondta Winde egy nyilatkozatban. A nemzeti kormányt tájékoztatták a mentési műveletről, tette hozzá.

(Borítókép: Drónfelvétel egy épület összeomlásának helyszínéről, George-ban Dél-Afrikában 2024. május 7-én. Fotó: REUTERS / Shafiek Tassiem)

Rovatok