Index Vakbarát Hírportál

Halálos tornádó söpör végig az Egyesült Államok középső részén

2024. május 7., kedd 12:50

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfő estig legalább 15 tornádó csapott le az Egyesült Államok középső részén, közülük hét Oklahomában. Kedden kora reggel több mint nyolcmillió emberre volt érvényben figyelmeztetés tornádó miatt Oklahoma, Kansas, Iowa, Missouri, Nebraska és Texas egyes részein – írja a The New York Times.

Egy tornádó megölt egy embert az oklahomai Barnsdall városában hétfő este – közölte Eddie Virden Osage megyei seriff, aki hozzátette, hogy a forgószél akár három méter széles is lehetett. A katasztrófavédők kedden kora reggel házról házra jártak a sérült emberek után kutatva – mondta.

A tornádó a kisváros mintegy harmadát rombolta le, ahol több ember is megsérült, akiket mintegy 20 mentőautóval szállítottak kórházba – mondta Jerry Roberts, az Osage megyei katasztrófavédelmi igazgató. A tornádó egy barnsdalli idősek otthonának tetejét is leemelte, mondta Steven Cobb, a tulsai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat irodájának meteorológusa.

Ahogy a vihar lecsapott, az Országos Meteorológiai Szolgálat az oklahomai Osage megye egy részére és Washington megyére mintegy 30 percre „ritka tornádó” vészjelzést adott ki, amely katasztrofális károkra és az emberi életet fenyegető súlyos veszélyekre figyelmeztet.

A tornádó Barnsdalltól Bartlesville-ig tartó útvonala mentén villanyvezetékeket rongált meg, és egész városok maradtak áram nélkül – mondta Cobb.

Bartlesville-ben a városi tisztviselők közölték, hogy a katasztrófavédelem kimentette a csapdába esett embereket egy Hampton Inn szállodából, és kedden kora reggel a leszakadt villanyvezetékeket is helyreállították. Kisebb sérülésekről számoltak be, de nem mondták meg, hogy hányan sérültek meg.

Rovatok