Index Vakbarát Hírportál

Valóra vált a nagy pénzrablás, ezt még a Professzor is megirigyelné

2024. május 7., kedd 21:30

Csaknem ötvenmillió euró értékben foglalt le hamis ötveneurósokat a pénzügyőrség egy nápolyi pénznyomdában, ahol hét személyt vettek őrizetbe a pénzhamisító banda főnökével együtt – közölték az olasz hatóságok kedden.

A Nápoly kerületének számító Ponticelli egyik gyárépületében hamisították az ötveneurós papírpénzt. A pénzügyőrség a kora reggeli órákban tört be az épületbe, ahol hét személyt vettek őrizetbe, köztük egy hetvenéves, büntetett előéletű nyomdászt, akit a hatóságok a hamisítók főnökének tartanak.

A lefoglalt hamis pénz értéke megközelíti az ötvenmillió eurót. A hamisításhoz használt gépekben további nyolcvan ív papírt találtak, melyek mindegyikével tizenkét bankót tudtak előállítani. A hatósági szakértők szerint a hamisítók az úgynevezett ofszettechnológiát használták, amellyel az eredeti ötveneurós bankjegy majdnem tökéletes másolatát tudták kinyomtatni.

A hamisítók a Napoli Group (Nápoly csoport) néven ismert bűnbanda tagjai. Ponticellibe áprilisban költöztek, azóta a hatóságok megfigyelés alatt tartották őket. 

A hamisítók megállás nélkül dolgoztak: mind a heten turnusokban álltak a gépek mellett, melyeket soha nem állítottak le.

A rendőrségi razzia idején is ketten aludtak, a többiek pedig dolgoztak. A pénzt az épületből folyamatosan szállították el furgonokkal.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a banda professzionális gépeket használt a pénznyomtatáshoz, és rendkívül jól szervezett volt: külső személyek vitték a hamisítóknak az ételt, így soha nem kellett elhagyniuk az épületet.

Nápoly és környéke a hamisítók hagyományos területének számít, egyebek között pénzt és útlevelet is professzionális minőségben képesek előállítani. Az MTI szerint az utóbbi öt évben tizenhat személyt tartóztattak le pénzhamisítás miatt, öt pénznyomdát foglaltak le és hamis eurót százmillió értékben.

Rovatok