Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin hivatalosan letette az esküt, kezdődik az ötödik elnöki ciklus

2024. május 7., kedd 11:28

Vlagyimir Putyin kedden délelőtt hivatalosan is felesküdött orosz elnöknek, ezzel megkezdte ötödik hivatali idejét. Új megbízatási ideje 2030-ig tart.

Vlagyimir Putyin ötödik alkalommal tette meg a hosszú sétát a Kreml-palotán keresztül a Szent András trónteremig, ott tette le ugyanis a hivatali esküt, és megkezdte Oroszország elnökeként az újabb hatéves ciklusát – írja a Sky News.

Az aranyozott Kreml-palotában tartott ünnepségen Putyin az orosz alkotmányra tette a kezét, és megfogadta, hogy meg fogja védeni azt.

Az orosz elnök kijelentette azt is, hogy Oroszország nem utasítja el a párbeszédet a nyugati országokkal, és hajlandó az együttműködésre. Mint mondta, Oroszország kész partnere lenni bárkinek, aki erre hajlandó. 

Nem is utasítjuk vissza a párbeszédet a nyugati országokkal

– mondta beiktatási beszédében.

Vlagyimir Putyin köszönetet mondott az Ukrajnában háborút vívó hadseregnek. „Szeretnék köszönetet mondani a különleges katonai művelet résztvevőinek, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki a hazánkért harcol” – mondta.

Egyetlen és nagyszerű nemzet vagyunk, és együtt le fogunk győzni minden akadályt, és megvalósítjuk mindazt, amiről álmodunk. Együtt győzni fogunk

– fogalmazott az orosz elnök, aki a beszédét taps, pisztolylövés közepette fejezte be, majd az orosz himnusz is felcsendült.

A Sky News tudósítója szerint várható volt, hogy miről fog beszélni Putyin. „Oroszország nagyságáról beszélt, arról, hogy a Nyugat az agresszor, és hogy mindennek egyenrangúnak kell lennie” – mondta.

Vlagyimir Putyin beiktatása után találkozott Kirill moszkvai pátriárkával, az orosz ortodox egyház vezetőjével. Az orosz elnök gyertyát helyezett el az oltárnál, majd a keresztet vetett mielőtt meghallgatta a szertartást.

Rovatok