Index Vakbarát Hírportál

Tömegmészárlásba torkollhat Izrael most megindított Rafah elleni támadása

2024. május 7., kedd 09:30 | aznap frissítve

Az izraeli hadsereg közölte, hogy hétfőről keddre virradó éjszaka „operatív ellenőrzést” ért el a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelő gázai oldalán. Az izraeli médiában sugárzott felvételeken izraeli zászló lobogott az átkelő gázai oldalán.

Hétfő este az izraeli hadsereg közölte, hogy „célzott csapásokat” hajtott végre Rafah keleti részén. A hadműveletkor 20 Hamász-terroristát öltek meg, és három alagútaknát fedeztek fel. Az izraeli hadsereg egyik tisztségviselője szerint az ott tartózkodott emberek túlnyomó többsége elhagyta az evakuációs övezetet − írja az Associated Press

A Gázavárostól délre fekvő átkelőt izraeli harckocsik foglalták el − közölték az izraeli védelmi erők és palesztin tisztviselők.

Wael Abu Omar, a Palesztin Határátkelő Hatóság szóvivője elmondta, hogy az átkelő, a háború sújtotta övezetbe irányuló humanitárius segélyek fő belépési pontja le van zárva.

Tegnap az egész nyugati terület hadszíntérré vált. A bombázások nem álltak le

− mondta Abu Omar, hozzátéve, hogy a bombázások miatt a személyzet elmenekült a létesítményekből.

Mik a legfontosabb tudnivalók?

A CNN összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a rafahi helyzetről:

Izrael szerint csak célzott támadásokat hajtottak végre

Az izraeli hadsereg közleményében az éjszakai rafahi műveletet „nagyon precíz” terrorellenes műveletnek nevezte.

A szárazföldi és a légi erők az éjszaka folyamán Rafah keleti részén, a határátkelő közelében lévő egyik negyedben is tevékenykedtek − közölte a hadsereg. Nem pontosították az alagútaknák helyét vagy azt, hogy hol likvidálták a terroristákat − írja élő közvetítésében a The New York Times.

Egy katonai tisztviselő a hadsereg szabályai szerint névtelenül nyilatkozva azt mondta, hogy a művelet „nagyon korlátozott hatókörű” volt, és konkrét célpontok ellen irányult Kelet-Rafah meghatározott területein, azon a zónán belül, amelyet a hadsereg hétfőn evakuálásra jelölt ki. 

Közben az Egyiptom és Gáza közötti határátkelő valamennyi alkalmazottja elhagyta a létesítményt, mielőtt az izraeli erők behatoltak volna Rafahba − közölte újságírókkal Wael Abu Omar, az átkelő szóvivője.

A gázai palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség arra figyelmeztetett, hogy a katasztrofális éhezés, amellyel az emberek különösen Gáza északi részén szembesülnek, a közeljövőben mégsokkal rosszabb lesz, ha megszakad a segélyszállítás a rafahi határátkelőn keresztül. Eközben A Hamász fegyveres szárnya, a Kasszam Brigádok közölte, hogy aknavetőkkel lőtték az izraeli erőket a rafahi átkelőtől keletre.

Az izraeli hadsereg szerint légvédelmi szirénák szólnak a gázai határ közelében lévő Kerem Shalomban. A Hamász rakétái vasárnap négy izraeli katonát öltek meg a térségben, ahol van egy határátkelő, amely az enklávéba irányuló segélyek bejuttatásának egyik csatornája.

Ciszjordániára is kiterjedt az invázió

Az izraeli hadsereg újabb éjszakán keresztül razziázott palesztin városokban a megszállt Ciszjordániában, számos embert letartóztatott, és épületeket rongált meg − közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. A csatorna információi szerint az izraeli katonák rajtaütöttek

Izrael megsérthette a nemzetközi jogot

A The Washington Post értesülése szerint a Biden-adminisztráció várhatóan ezen a héten értesíti a Kongresszust arról, hogy Izrael véleménye szerint megsértette-e az amerikai vagy a nemzetközi jogot Gázában. Ennek a döntésnek jelentős erkölcsi és politikai tétje van az amerikai elnök számára.

A jelenleg készülő jelentés, amelynek egyes részeit várhatóan a Capitoliumra történő szerdai továbbítása után hozzák nyilvánosságra. Az amerikai-izraeli kapcsolatok konfliktusosak, mivel Biden elnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök vitában állnak, ugyanis Izrael nem veszi figyelembe Washington figyelmeztetéseit a háború és a blokád miatt, amely a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 34 ezer palesztin életét követelte, és éhínséghez vezetett.

Ha az Egyesült Államok kormányzata megállapítja, hogy Izrael megsértette az amerikai vagy a nemzetközi jogot, az szinte biztosan felerősíti az amerikai katonai segélyek felfüggesztését követelő hangokat, és minden bizonnyal felingerli a konzervatívokat valamint számos centrista és progresszív szavazót, amely komoly csapást jelenthet Biden újraválasztási kampányára. 

(Borítókép: Palesztinok egy izraeli csapásban megrongálódott házat vizsgálnak a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 7-én. Fotó: Hatem Khaled / Reuters)

Rovatok