Index Vakbarát Hírportál

Egy német könyvtárban támadták meg Berlin volt főpolgármesterét

2024. május 8., szerda 10:54

A könyvtárban támadtak rá Franziska Giffey berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátorra kedden, aki könnyebb sebesüléseket szenvedett. Szintén kedden, Drezdában támadás érte a Zöldek egyik politikusát is – jelentette a helyi rendőrség kedden.

A Berlin Rudow kerületében található könyvtárban kedd este egy férfi „hirtelen hátulról megtámadta a korábbi főpolgármestert, és egy nehéz tárgyakat tartalmazó táskával fejbe verte” – adta hírül az MTI a rendőrség és a berlini ügyészség irodájának közleményét.

Az ügyben nyomozást indítottak, Franziska Giffey-t pedig kórházba vitték, sebesüléseit ellátták. A támadó indítéka egyelőre tisztázatlan. A politikus a Szociáldemokrata Párt tagja, korábban családügyi miniszterként is szolgált.

Mint írtuk, a múlt héten támadás érte az SDP egyik államtitkárát, Mathias Eckét, Nancy Faeser német belügyminiszter tanácskozást hívott össze a politikusok elleni támadások számának emelkedése miatt.

A német szövetségi és állami miniszterek kedden megegyeztek, hogy szigorúbb büntetést kell kiszabni a politikusok ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények esetében.

A drezdai politikusra – akinek nevét egyelőre nem közölték – egy 24 és egy 34 éves férfi támadt rá, leköpték, fenyegették és meglökték, a választási plakátjait pedig letépték. A rendőrök a környéken megtalálták a két támadót, akik ellen testi sértés és rongálás miatt nyomozást indítottak.

Rovatok