Index Vakbarát Hírportál

A kínai és szerb elnök sziklaszilárd barátságukról beszéltek a találkozójuk után

2024. május 8., szerda 17:25

Az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről és megerősítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről írt alá közös nyilatkozatot szerdán Belgrádban Alekszandar Vucsics szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök.

A két elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a felek tisztelik egymást, és közösen képzelik el jövőjüket.

A szerb és a kínai küldöttség tagjai további 28 együttműködési és egyetértési megállapodást írtak alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a tudomány, a környezetvédelem, a kultúra és a sport területét érintik.

Alekszandar Vucsics egyúttal köszönetet mondott kínai kollégájának azért a támogatásért, amelyet Peking nyújt az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. A szerb államfő úgy fogalmazott

szerencsénk van, hogy a Kínai Népköztársaságban barátra leltünk.

A szerb elnök rámutatott: a szerdán aláírt nyilatkozat az eddig is gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatokat még tovább tudja mélyíteni azzal, hogy közös jövőt épít Szerbia és Kína számára. Szavai szerint az utóbbi három évben Kína volt a legnagyobb befektető Szerbiában, illetve az ország második legnagyobb külkereskedelmi partnere.

Emellett kiemelte, hogy július 1-jén életbe lép a Kína és Szerbia közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely további kapukat nyit meg Szerbia előtt, hiszen a szerbiai áru mintegy 95 százaléka így vámmentesen tud Kínába jutni.

Elmélyülő barátság

Hszi Csin-ping – aki hamarosan Magyarországon vendégeskedik – a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Szerbia lesz az első európai ország, amellyel Kína a közös jövőre vonatkozó közösséget alakít ki, és ez új fejezetet nyit a szerb-kínai kapcsolatokban is.

Hozzátette: a közös jövő kiépítéséhez hat lépésre van szükség, az első éppen a szabadkereskedelmi megállapodás. A további lépések között szerepel a szerbiai EXPO 2027 világkiállítás.

Kína több mezőgazdasági terméket importál majd Szerbiából, Peking 50 fiatal szerbiai kutató részvételét támogatja a kínai-szerb csereprogramokban a következő három év során, illetve 300 egyetemista kínai tanulmányait segíti elő a következő három évben – sorolta.

Rámutatott, hogy Kína és Szerbia igaz barátként és jó partnerként sziklaszilárd politikai bizalmat táplál egymás iránt, acélszilárdságú barátságuk pedig egyre erősebb lesz.

(Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Aleksandar Vučić szerb elnök  2024. május 8-án. Fotó: Amir Hamzagic / Anadolu / Getty Images)

Rovatok