Index Vakbarát Hírportál

Ismét lecsaptak az orosz hackerek a lengyel kormányzatra

2024. május 8., szerda 18:44

A lengyel állami teleinformatikai kutatóintézet (NASK) szerdán közölte, hogy az APT28 nevű orosz hackercsoport a héten malware-ekkel (rosszindulatú szoftverekkel) támadta a lengyel kormányzati intézményeket.

Lengyel kormányzati intézmények ismét az orosz hackerek célpontjává váltak – írja az MTI. Az ellenséges tevékenységet a NASK, a lengyel nemzeti kibervédelmi intézet (CERT Polska), valamint a lengyel nemzetvédelmi minisztérium kibervédelmi csoportja (CSIRT MON) észlelte és írta le.

A jelentés szerint az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val szoros kapcsolatokat ápoló APT28 azonosítását a műszaki adatok tették lehetővé, valamint azok hasonlósága a már korábban leírt támadásokéhoz.

A múlt héten Berlin azzal vádolta meg az orosz hírszerző szolgálatokat, hogy 2023-ban kibertámadást indítottak a német Szociáldemokrata Párt tagjai ellen. Ezzel egy időben Vít Rakusan cseh belügyminiszter is közölte, hogy nemrégiben több tucatnyi internetes támadás érte a cseh ellátóhálózatokat.

Szombaton a varsói külügyminisztérium szolidaritását fejezte ki közleményében Németország és Csehország felé az orosz kibertámadások miatt. A dokumentumban már akkor is közölték, hogy Lengyelország szintén az APT28 támadásainak egyik célpontja.

Kedden Jacek Dobrzynski, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője azt közölte, hogy lehallgatásra alkalmas készüléket talált a lengyel államvédelmi szolgálat (SOP) és a belbiztonsági ügynökség (ABW) Katowicében abban a teremben, ahol a kormány kihelyezett ülését tartotta.

Rovatok