Index Vakbarát Hírportál

Dublin és Madrid a palesztin állam hivatalos elismerésére készül

2024. május 9., csütörtök 16:32

Írország miniszterelnöke, Simon Harris bejelentette, hogy Spanyolországgal együtt készek elismerné hivatalosan a palesztin államot, de azon dolgozik, hogy további országokat is erre sarkalljon. Az ír közmédia szerint május 21-én kerülhet sor erre. A kormányfő szerint a kétállami megoldás lehet a tartós béke záloga a térségben.

Simon Harris ír miniszterelnök kijelentette, hogy Írországnak és Spanyolországnak világos terve van a palesztin állam elismerésére. Az ír kormányfő a hét elején egyeztetett spanyol hivatali partnerével, Pedro Sánchezzel a palesztin kérdésben – írja az MTI.

Sosem késő helyesen cselekedni, és most az a helyes, ha elismerjük a palesztin államot

– jelentette ki az ír politikus.

Elmondása szerint ennek dátumát egyelőre nem szeretnék nyilvánosságra hozni, de az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató értesülései szerint Dublin és Madrid május 21-én jelenthetik be a palesztin állam közös elismerését.

Az ír kormányfő kiállt a kétállami megoldás mellett, melyet az izraeli és a palesztin fél közötti tartós béke zálogának nevezett.

Simon Harris arról beszélt, hogy az ügyben más országokkal is folynak egyeztetések. Mint mondta, nagyon fontos „a lehető legtöbb államot bevonni” annak érdekében, hogy megfelelő hatást érjenek el.

Sánchez és Harris mellett Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén miniszterelnök is aláírta március végén azt a nyilatkozatot, melyben kijelentették, hogy készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés pozitív hozzájárulást jelent és a körülmények is megfelelőek.

Korábban a Hamász palesztin terrorszervezet egyik magas politikai tisztségviselője,  Halil al-Hajja bejelentette, hogy a Hamász hajlandó letenni a fegyvert, amennyiben megvalósul a kétállami megállapodás, és az 1967 előtti határok között létrejön a független palesztin állam.

Rovatok