Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Oroszország hiába van nehéz helyzetben, hadkészültségben áll

2024. május 9., csütörtök 10:50

Harcias beszéddel emlékezett meg Vlagyimir Putyin orosz elnök arról, hogy a Szovjetunió 79 éve legyőzte a náci Németországot. Az orosz elnök elismerte, hogy Oroszország nehéz helyzetben van, ugyanakkor szerinte ebből ki fognak lábalni. Putyin azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy egy globális konfliktust szeretnének kirobbantani, ami kapcsán fenyegetően arról beszélt, Oroszország mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza.

79. alkalommal tartották meg Oroszországban a győzelem napját, amikor országszerte megemlékeznek a Szovjetunió győzelméről a hitleri Németország felett.

A piros betűs ünnepnap a Putyin-rezsim identitásának az egyik legfontosabb napja, így a legnagyobb ünnepség ezúttal is Moszkvában a Vörös téren volt, ahol a nemrég ismét elnöknek beiktatott Vlagyimir Putyin felszólalása előtt katonai parádét tartottak, amin kilencezer katonát – köztük ezer olyan, akiket az ukrajnai háborúban is bevetettek – és 61 páncélos járműt vonultattak fel, ahogy a felvonulás előtt repülőgépek is elszálltak a Vörös tér felett.

Putyin beszéde ilyenkor nem kizárólag az oroszoknak, hanem az egész világnak szól, és csakúgy, mint tavaly, gondolatainak fő vonalát ismét az ukrajnai háború, illetve Oroszország és a nyugati országok közötti viszony adta, amivel az orosz elnök olvasata szerint már 2014, a Majdan téri tüntetéssorozat óta háborúban áll országa.

Putyin beszédét azzal kezdte, hogy történelmi keretbe helyezte a mostani eseményt – olvasata szerint a győzelem napja minden generációt összeköt és e évtizedes hagyomány emlékezteti az oroszokat, hogy biztosítják Oroszország „szabad és biztonságos jövőjét”.

Az orosz elnök ezután azzal folytatta, hogy Oroszország jelenleg nehéz időszakon megy keresztül, de aláhúzta, hogy rajtuk múlik az anyaország jövője, amiért mindent meg fognak tenni.

Miközben a nyugati országok és az Oroszország közötti kapcsolatok történelmi mélységekben vannak, Putyin arról értekezett, hogy szerinte az „arrogáns nyugati elit” megfeledkezett a Szovjetunió döntő szerepéről a náci Németország legyőzésében, miközben olvasata szerint a nyugati országok épp egy globális konfliktust készítenek elő.

Tudjuk, mihez vezetnek az ilyen ambíciók. Oroszország mindent megtesz, hogy megakadályozza a globális összecsapást

– fogalmazott Putyin, aki gondolatát végül arra futtatta ki, hogy senki sem fenyegetheti meg a világ legnagyobb atomhatalmát, majd hozzátette:

„Ma, a győzelem napján ennek még inkább a tudatában vagyunk. Stratégiai erőink mindig harcra készen állnak.”

Az orosz elnök szerint a nyugati államok politikájának részét képzi a revansizmus, a történelem megcsúfolása és a nácizmus igazolása, miközben Oroszország sosem felejti el a nácizmus elleni közös harcot, és tisztelettel adózik a Hitler-ellenes koalíció minden katonája előtt.

A katonai parádét élőben mindössze hat, egykori szovjet állam elnöke, illetve Laosz és Kuba államfője tekintette meg élőben. A meghívott vendégek közül a legnagyobb lemondó az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján volt, aki az oroszok azeri konfliktusban vállalt szerepe miatt maradt távol az eseménytől.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2024. május 9-én. Fotó:   Mikhail Klimentyev / POOL / AFP )

Rovatok