Index Vakbarát Hírportál

Vészjósló reakciót adott az izraeli elnök az Egyesült Államok visszakozására

2024. május 10., péntek 10:10

Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére reagálva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök este bejelentette, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”.

„A 76 évvel ezelőtti függetlenségi háború idején kevesen voltunk sokak ellen. Nem voltak fegyvereink, fegyverembargó volt Izraellel szemben, de a lélek erejével, bátorságunkkal és egységünkkel győztünk. Ma sokkal erősebbek vagyunk. Eltökéltek és egységesek vagyunk, hogy legyőzzük ellenségünket és azokat, akik el akarnak pusztítani minket. Ha kell, a puszta kezünkkel, a körmünkkel fogunk harcolni” – idézi az MTI Benjamin Netanjahu csütörtöki bejelentését.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön kijelentette, hogy a hadseregnek elegendő hadianyaga van tervezett küldetéseihez, miután Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kilátásba helyezte, hogy bizonyos fegyverszállítmányokat visszatartanak, ha Izrael széles körű offenzívát indít Rafahban.

A Fehér Ház korábban megerősítette, hogy késleltetik precíziós bombák és más támadó fegyverek átadását Izraelnek, mert aggodalmaik szerint az IDF sűrűn lakott területek ellen is bevetheti őket Rafahban vagy az övezet más részein.

Az IDF rafahi hadműveletét péntekig a Gázai övezet déli csücskében fekvő város keleti szélére és az egyiptomi határátkelőre korlátozták. Rafahban több mint egymillió palesztin menekült tartózkodik, és ezért elfoglalását az Egyesült Államok csak akkor támogatja, ha előbb az IDF gondoskodik biztonságos elhelyezésükről.

Rovatok