Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris hulladéktárolót építenének egy japán város alá

2024. május 10., péntek 19:03

A Japán délnyugati részén fekvő Genkai polgármestere pénteken jóváhagyta, hogy előzetes felmérést végezzenek annak megállapítására, hogy a város alkalmas-e nagy radioaktivitású hulladékok föld alatti tárolóhelyének megépítésére.

A Saga prefektúrában található város lesz az első olyan település, amely atomerőműnek ad otthont, ahol ilyen felmérésnek vetik alá, amely az atomenergia-termelésből származó hulladékok végleges tárolási helyének kiválasztására irányuló háromlépcsős, 20 éves folyamat kezdeti része – írja a Kyodo News.

A központi kormányzatnak nehézséget okozott, hogy helyszínt találjon, és csak két másik település – amelyek egyike sem ad otthont atomerőműnek – egyezett bele egy ilyen felmérésbe.

A döntés meghozatalakor Shintaro Wakiyama, a város polgármestere egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy „komolyan vette” a városi közgyűlés múlt havi szavazását a felmérés mellett, miután a helyi építőipari, éttermi és szállásadói szövetségek kérvényezték azt.

Bár a genkai önkormányzati közgyűlés néhány tagja ellenezte a felmérést, a helyi szervek közül néhányan azt mondták, hogy akár 2 milliárd jen (4, 6 milliárd forint) állami támogatást remélnek, és rámutattak a helyi gazdaság számára jelentkező előnyökre.

A támogatók azt is mondták, hogy a Kyushu Electric Power Co. genkai atomerőművének otthont adó városnak proaktívan együtt kellene működnie a központi kormánnyal. Wakiyama szerint az állami támogatások nem játszottak szerepet a döntésben, és kiemelte, hogy a felmérés nem feltétlenül jelenti azt, hogy Genkai lesz a hulladéklerakó végleges helyszíne.

Rovatok