Index Vakbarát Hírportál

Így látta a nemzetközi sajtó Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti találkozóját

2024. május 10., péntek 07:18 | aznap frissítve

Stratégiai partnerséget kötött Magyarország és Kína csütörtökön, így érdemes kitekinteni a nemzetközi sajtóvisszhangra. Jellemzően a megállapodás részleteit nem említik, de magát a találkozót minősítik, és inkább politikai, mint gazdasági alapon. Rendre emlékeztettek arra, hogy az Európai Unión belül egyedül Magyarország nyit Kína felé.

Az AP News beszámolóját úgy kezdte, hogy Hszi Csin-ping közép-európai régiós látogatása alkalmával Kína gazdasági súlyának megszilárdítását célozta meg. Majd emlékeztettek, hogy a kínai vezető ötnapos európai körútjának, ahol Szerbiát és Franciaországot is érintette, utolsó állomásaként tárgyalt Budapesten.

A hírügynökség leszögezte, Peking milliárdokat fektetett be Magyarországon, amelyre az Európai Unión belüli fontos partnereként tekint. Majd kiemelték:

Magyarország több kínai akkumulátorgyárnak is otthont ad, és szerintük az ország bízik abban, hogy ennek a terméknek a gyártásában globális központtá válhat.

Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmaztak: „A nacionalista populista vezető, aki a Pekinggel való kapcsolatok elmélyítésére törekszik, miközben elhatárolódik az Európai Unión belül a mainstream partnereitől.

A Reuters is beszámolt az eseményről, mint írják „Magyarország fontos kereskedelmi és befektetési partnerré vált Kína számára, ellentétben néhány más uniós országgal, amelyek azt fontolgatják, kevésbé szeretnének függeni a világ második legnagyobb gazdaságától”.

A Bloomberg nagy elemzésben foglalkozott Hszi Csin-ping európai útjával. A kínai elnök a fotózási lehetőségeken kívül nem sokat kapott – vagy adott – a héten Emmanuel Macron francia elnökkel töltött két napja alatt. A Politico szerint bármilyen édes a magyar bor, a Kínával való partnerség politikailag és gazdaságilag sokkal jövedelmezőbb,

és ez Magyarországot a kontinens elektromos járművekre való átállásnak a meghatározó szereplőjévé teszi.

A lap szerint kelet-európai körútja sokkal eredményesebbnek bizonyult, lehetővé téve számára, hogy Szerbiát is felvegye a globális rendről alkotott elképzelését támogató országok közé, illetve beleszóljon Magyarország és az unió közötti, egyre feszültebbé váló viszonyba.

Stratégiai partnerséget kötött Kína és Magyarország

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, húsz éve nem járt kínai elnök Magyarországon, Hszi Csin-ping viszont szerda óta Budapesten van. A tárgyalásokról és a megállapodásokról Orbán Viktor és Hszi Csin-ping tett bejelentéseket. Stratégiai partnerséget kötött Kína és Magyarország, az együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is.

A miniszterelnök elmondta: a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest a két ország kereskedelmi kapcsolata a négyszeresére emelkedett, a légi járatok száma is bővült. Akkor baráti együttműködésről beszélt a két ország, ma pedig a közösen kiadott nyilatkozat stratégiai partnerségről szól. 

Orbán Viktor kiemelte, a magyaroknak komoly ambíciói vannak, egy szégyenteljes évszázadot elvesztettünk, de a 21. századot meg akarjuk nyerni, ehhez a győzelemhez partnerekre, befektetőkre, és a világ legmodernebb technológiájára van szükség, ezért köszönik a kínai elnöknek és delegációjának azt az együttműködést, amely a legjobb technológiákat hozza Magyarországra elektromobilitásban, vasútiparban és IT-szektorban.

Emellett újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába, valamint kiterjesztik az együttműködést a nukleáris iparra.

„Kína nagyra értékeli Magyarország szilárd elkötelezettségét az egy Kína elv irányába és támogatja Magyarországot a nemzeti érdekeinek megfelelő gazdasági fejlődés útján. Mindketten egyetértünk abban, hogy az Övezet és Út kezdeményezés, illetve Magyarország keleti nyitás stratégiája kompatibilisek egymással” – mondta a kínai elnök.

Majd kiemelte, hogy szorosabbra vonják az együttműködést, mélyítik azt például a kereskedelmi és a pénzügyi területen, valamint előmozdítják a Budapest–Belgrád vasútvonal megvalósulását és más projekteket.

Hszi Csin-ping arról is beszélt, mindketten hisznek abban, hogy szilárd alapja van a hagyományos barátságnak a két ország között, és folytatják országnyelveik tanításának támogatását, kihasználják a kulturális központokat, megerősítik a sport és a média területén az együttműködést, valamint előmozdítják a kölcsönös tanulást a különböző kultúrák és emberek között. Tovább javítják a kölcsönös be- és kilépési politikát, előmozdítják a közvetlen járatok fejlődését.

Hszi Csin-ping szerda este érkezett Magyarországra. A kínai elnök találkozott többek között a miniszterelnökkel és Sulyok Tamás államfővel is. A Kibeszélőben Horváth Leventével, az Eurázsia Központ igazgatójával beszélgettünk Kínáról, Hszi Csin-pingről, valamint a kínai–magyar kapcsolatokról.

(Borítókép: Orbán Viktor és  Hszi Csin-ping  2024. május 9-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok