Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a máltai kormányfőhelyettes, miután korrupciós botrányba keveredett

2024. május 10., péntek 21:13

Lemondott pénteken Chris Fearne, a korrupciós botrányba keveredett máltai miniszterelnök-helyettes, leendő EU-biztosjelölt.

Fearne pénteken közölte Robert Abela kormányfővel, hogy „nemzeti érdekből” távozik posztjáról. Egyben arra kérte a miniszterelnököt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ne jelölje a következő Európai Bizottság tagjai közé. A politikus ugyanakkor tagadta, hogy jogsértést követett volna el.

„Az egyetlen dolog, amit a bíróságok találni fognak, az a teljes ártatlanságom” – olvasható a Fearne lemondását tartalmazó levélben.

A korrupciós botrány hátterében az áll, hogy 2015-ben, amikor Fearne még egészségügyi államtitkár volt, a kormány egy addig ismeretlen egészségügyi szolgáltatónak, a Vitals Global Healthcare-nek adott át három állami kórházat üzemeltetésére, majd azok 21 hónap múlva egy másik cég tulajdonai lettek. Egy későbbi ellenőrzés során kiderült, hogy semmiféle beruházás nem történt a létesítményekkel kapcsolatban. A privatizációs ügylet ellen az ellenzéki Nemzeti Párt (PN) keresetet nyújtott be, mire a bíróság tavaly semmissé nyilvánította a privatizációt. A fellebbviteli bíróság megerősítette az ítéletet, és a vállalatok között összejátszást állapított meg.

A máltai főügyész hétfőn vádat emelt a miniszterelnök-helyettes és más magas rangú kormányzati tisztségviselőkkel ellen csalás és sikkasztás címén.

Abela kiállt helyettese mellett, mondván, biztos Fearne feddhetetlenségében. Lemondásának benyújtását követően pedig felszólította szövetségesét, hogy fontolja meg döntését. A hétfői vádemelést a Repubblika nevű jogvédő csoport négy éven át végzett kutatómunkája előzte meg.

Joseph Muscat volt kormányfőt, kabinetfőnökét, Keith Schembrit és az akkori egészségügyi minisztert, Konrad Mizzit pénzmosás, zsarolás, befolyással üzérkedés és bűnszövetsében való részvétel gyanújával állítják hamarosan bíróság elé. Az ügyben érintett Edward Scicluna, a máltai központi bank elnöke is, aki 2015-ben pénzügyminiszter volt és jelenleg szintén csalás, illetve sikkasztás miatt folyik eljárás ellene. A gyanúsítottak tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Rovatok