Index Vakbarát Hírportál

Stratégiai változás előtt Észak-Korea hadserege, Kim Dzsongun rakétaindító rendszert vizsgált

2024. május 11., szombat 13:29

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője a technikailag korszerűsített többszörös rakétaindító rendszer irányítható lövedékeinek próbalövését felügyelte pénteken. A rakétarendszer az észak-koreai vezető szerint „stratégiai változást fog hozni az ország hadserege tüzérségi képességeinek megerősítésében”.

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője pénteken megismerkedett a 240 mm-es többszörös rakétaindító rendszer technikailag korszerűsített változatával, és május 10-én felügyelte a többszörös rakétaindítóhoz való, különböző nemzeti védelmi ipari vállalatoknál gyártott irányítható lövedékek próbalövését – írja szombati közleményében a KCNA, Észak-Korea hivatalos hírügynöksége.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Észak-Korea a fegyverarzenáljának növeléséért a rakéta-sorozatvetőkkel (MLR) és a ballisztikus vezérlőrendszerrel kompatibilis újfajta irányítható lövedékeket fejlesztett ki.

A múlt hónapban Kim megtekintette a 240 mm-es többszörös rakétaindító rakéták próbalövését, ahol elmondta, hogy a 240 mm-es többszörös rakétaindító rendszer „stratégiai változást fog hozni az ország hadserege tüzérségi képességeinek megerősítésében”.

A korszerűsített, nagy mozgékonyságú és tűzkoncentrációjú többszörös rakétavető automata tűzvezérlő rendszerrel rendelkezik, és a Koreai Néphadsereg egységeiben 2024 és 2026 között cserefelszerelésként fogják bevetni

– olvasható a közleményben. A kilőtt nyolc lövedék eltalálta a célpontot, intenzíven bizonyítva a korszerűsített rakétavető rendszer és a többszörös rakétavető vezérelhető lövedékeinek előnyeit és pusztító erejét – fogalmaz az észak-koreai hírügynökség. Hamarosan jelentős változás következik be az észak-koreai hadsereg tüzérségi harcképességének növelésében – áll a tájékoztatásban.

A jelentés szerint az észak-koreai vezető megvitatta, hogy miként lehet „még jobban ösztönözni a nemzetvédelmi gazdasági munkát”, hogy a technikailag korszerűsített többszörös rakétavető rendszer és a többszörös rakétavetőhöz használt irányítható lövedékek gyártását a legmagasabb szintre emeljék, és „e célból fontos feladatokat és irányvonalakat határozott meg”.

Rovatok