Index Vakbarát Hírportál

Súlyos áradások Brazíliában: legalább 136 ember meghalt, több mint 600 ezer embert ki kellett telepíteni

2024. május 12., vasárnap 10:44

Több mint 2,1 millió embert érintenek az április óta tartó, legkevesebb 136 halálos áldozattal járó heves esőzések Brazília déli részén – közölte helyi idő szerint szombaton a helyi katasztrófavédelem az MTI szerint.

Mint írták, a természeti katasztrófa által sújtott országban a kitelepítettek száma meghaladta a 600 ezret, és közülük 81 ezren még mindig a hatóságok által felhúzott táborokban élnek.

A legrosszabb helyzet az Argentínával és Uruguayjal határos, mezőgazdasági szempontból is fontos Rio Grande do Sul államban van,

ahol legkevesebb 136 halottról és több mint 800 sérültről tudni, az esőzések pedig az állam körzeteinek 90 százalékát érintik. 

Halálos áldozatokat jelentettek a Rio Grande do Sullal határos Santa Catarina államból is (de az MTI beszámolójában nem volt szó arról, hogy ott hányan haltak meg). 

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szövetségi segítséget ígért Rio Grande do Sulnak az állam valaha tapasztalt legsúlyosabb éghajlati katasztrófájában. Bár az esőzések kissé alábbhagytak csütörtökre, szombaton ismét nőtt a csapadékmennyiség.

Rovatok