Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat a meggyilkolt szerb kislány ügyében: felfüggesztették a bori rendőröket

2024. május 12., vasárnap 19:10 | aznap frissítve

Fegyelmi eljárást indítanak, és felfüggesztik azokat a rendőröket, akik halálra verhették a fogva tartása alatt a meggyilkolt szerb kislány holttestének átmozgatásában szerepet játszó Dalibor Dragijevicset, aki az ügy egyik gyanúsítottjának a testvére.

Hetek óta uralja a szerb nyilvánosságot a kétévesen megölt Danka Ilics meggyilkolásával gyanúsított egyik férfi testvérének, Dalibor Dragijevicsnek a halála, pontosabban annak körülményei. A férfit ugyanis – akit azzal vádoltak, hogy fivérének, Dejan Dragijevicsnek segített az elütött, majd megfojtott kislány holttestének eltüntetésében – vélhetően halálra verték a bori rendőrök a fogdán.

Nem hivatalos információk szerint az ügyet vizsgáló Belső Ellenőrzési Osztály most az erőszakkal vádolt rendőrök felfüggesztését kérte. Az osztály megkísérelte kideríteni, hogy mi is történt Dragijeviccsel április 7-én, a fogdán töltött éjszakán, amikor a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni az életét. Egy szerb portál, a Nova.rs úgy tudja, hogy a belső ellenőrök fegyelmi eljárás indítását javasolták az egyenruhásokkal szemben, valamint kérték az elmozdításukat is. 

Elfogatásától kezdve kínozták a gyanúsított testvérét

Helyi sajtóértesülések szerint Dalibor Dragijevicset attól a pillanattól fogva kínozta a rendőrség, hogy őrizetbe vették a gyanúval, miszerint segített testvérének elrejteni a kislány holttestét. A portál szerint a rendőrök aznap többször megverték, miközben különböző helyszínekre vitték, hogy kiszedjék belőle, hol lehet a kislány holtteste, amiről azt állította, nem tudja. 

Mint arról beszámoltunk, a kétéves Danka Ilics március 26-án tűnt el Bor melletti Banjsko Polje településről, ahol családi házuk udvarán játszott a testvéreivel. Tíz nap keresés után vették őrizetbe gyanúsítottként Dejan Dragijevics és Srdjan Jankovics bori lakosokat, a helyi kommunális közvállalat dolgozóit, akik a gyanú szerint szolgálati járművükkel elütötték a kislányt, majd miután észlelték, hogy a kislány még él, megfojtották, és a holttestet egy szeméttelepre vitték. A holttestet többször elmozdították a helyéről Dragijevics testvérének és apjának feltételezett közreműködésével, előbbit a bori fogdában úgy megverték a rendőrök, hogy belehalt a helyszínen a sérülésekbe.

A csavar az ügyben az, hogy a rendőrség közleménye szerint a férfi természetes halált halt, míg a belgrádi Igazságügyi Orvostani Intézet megállapította,

hogy a férfit megverték a rendőrségi fogdán, azért halt meg. 

A feltételezett elkövetők vizsgálati fogságban vannak. A kislány meggyilkolása egész Szerbiát mélyen megrázta, a gyerek eltűnését követően Szerbia soha nem látott erőket mozgósított a kislány felkutatására, gyakorlatilag az egész ország, ezenkívül az Interpol és az Europol is a kis Dankát kereste.

Holttestét a mai napig nem találták meg.

Rovatok