Index Vakbarát Hírportál

Putyin leváltja Szergej Sojgut, az orosz védelmi minisztert

2024. május 12., vasárnap 21:23

Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatára leváltják Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, ha a parlament is jóváhagyja. Már az utódját is megtalálták. A külügyminisztérium élére az államfő ismét Szergej Lavrovot jelölte – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Több mint két évvel az ukrajnai háború kezdete után Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatára leválthatják Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, és a helyére Andrej Belouszov volt miniszterelnök-helyettest nevezik ki. 

A Sky News szerint az orosz parlament jóváhagyása szinte garantált, mivel „gyakorlatilag nincs ellenzék”. A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot jelölte.

Sojgu 2012 óta töltötte be a védelmi miniszteri posztot, és innentől az orosz biztonsági tanács titkáraként fog tevékenykedni. Ezt a pozíciót korábban Nyikolaj Patrusev töltötte be. Patrusev új munkakörét hamarosan bejelentik. 

Szergej Sojgu, az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere a kinevezése óta – a katonai kudarcok ellenére – ez idáig gyakorlatilag leválthatatlannak bizonyult. Annak ellenére lett tábornok, hogy életében soha nem teljesített katonai szolgálatot. Sojguról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton rendeletet adott ki a szövetségi kormány szerkezetéről, amely 10 miniszterelnök-helyettesi és 21 miniszteri pozícióval számol. A korábbi gyakorlattal megegyezően a külügyi, a védelmi, a belügyi, az igazságügyi és a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca az államfőnek felel, a többi a kormányfőnek. Emellett a külfölddel folytatott hadiipari együttműködést koordináló szolgálatot (FSzVTSz) a védelmi tárcától az elnöki hivatal alá rendelte Putyin.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok