Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották az EU-zászlót az Eurovízió fináléjáról: az Európai Bizottság felelősségre vonja a szervezőket

2024. május 13., hétfő 10:59

Az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának döntése, miszerint kitiltják az Európai Unió zászlóit az Eurovíziós Dalfesztivál szombati fináléjáról, jelentős visszhangot váltott ki Brüsszelben. Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a döntés csak „Európa ellenségeinek” segített. A görög származású uniós politikus válaszokat követel az EBU vezetőségétől.

Az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) állítások szerint kitiltotta az Európai Unió zászlóját a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjéről. „Elképesztő, amit az EBU csinált” – fogalmazott Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke és az európai életmód előmozdításáért felelős biztosa a hírre reagálva.

Az uniós politikus „sok barátja” és több ismerőse jelezte, hogy megakadályozták, hogy uniós zászlóikkal belépjenek a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválra. „Nem találom a logikus magyarázatot arra, hogy az EBU miért csinálja ezt. És ez mit szolgál?” – tette fel a kérdést az Európai Bizottság alelnöke.

„A Majdanon embereket lőttek le és öltek meg, mert uniós zászlókat lengettek” – mondta Szkínász, utalva az ukrajnai EU-párti tüntetésekre, amelyek 2014-ben a Kreml-barát Viktor Janukovics elnök eltávolításában csúcsosodtak ki.

Kevesebb mint egy hónap van az európai választásokig, ki nyer azzal, hogy kitiltják az uniós zászlót az Eurovízióról? Csak az euroszkeptikusok és Európa ellenségei. Valaki gondolhatott volna erre, mielőtt ezt megtették

– jelentette ki a politikus.

Nem hagyják annyiban 

Az ügy pikantériája, hogy miközben az Eurovízió döntőjén nem lehetett felmutatni az uniós zászlókat, aközben Tbiliszi utcáin épp georgiaiak tízezrei tüntettek uniós zászlókat lengetve a demokráciáért és az uniós jövőért – írja a Politico.

Az EB alelnöke szerint

az időzítés egyértelműen fontos volt… mivel az emberek az utcán tüntetnek, mivel Európát annyi hibrid fenyegetés fenyegeti… Ez egy utasítás volt, amelyet a helyszínre való bejutást ellenőrző biztonsági személyzetnek adtak, ami még inkább elborzasztó.

Az EBU szóvivője korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy „az Eurovízió zászlópolitikája ugyanaz, mint 2023-ban”, a rajongók csak a „részt vevő országok zászlóit és a szivárvány/Pride-zászlókat” hozhatják magukkal.

Azonban ahogyan azt többen jelezték, a korábbi években nem érvényesítették az uniós zászlótilalmat, ellentétben az idei évvel, a tavalyi felvételek azt mutatják, hogy a közönség soraiban rengeteg uniós zászló volt. „Ez az első alkalom, hogy ezt teszik, ráadásul az európai választások előtt, ami még gyanúsabb. Ez a geopolitikai zavarok pillanata, Európát minden fronton támadják” – tette hozzá Margarítisz Szkínász.

Az Európai Bizottság alelnöke kijelentette azt is, hogy hétfőn felveti az ügyet az EBU vezetőségének. „Beszélni fogok velük. Ezt nem hagyom annyiban. Magyarázatokat és tisztázásokat fogok kérni” – mondta nyilatkozatában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szóvivője szerint „természetesen sajnálatos a zászló betiltása, amely a versenyen részt vevő összes uniós és Európa tanácsi tagország zászlaja, és gyakran a nemzeti zászlók mellett lobog a középületeken”.

Az Eurovízió finanszírozásának ellenőrzése része lesz a tisztázási folyamatnak

Arra a kérdésre, hogy az EBU továbbra is megfelelő fórum-e az Európai Bizottság elnökjelöltjei közötti, május 23-án esedékes második vita megrendezésére, a görög politikus diplomatikusan azt mondta: „Ez attól függ, hogy milyen magyarázatokat kapunk. Egyelőre senki sem vette a fáradságot, hogy elmondja, miért.” Szerinte az EBU zászlótilalma vitatéma lesz. „Ha én lennék a helyükben, gondoskodnék arról, hogy a válaszokat még a vita előtt megadják. Hogy lehetnek ilyen rövidlátóak?” – fogalmazott.

Az uniós biztos szerint az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy uniós intézmények finanszírozzák-e az EBU szervezetét.

Az EBU régóta kapcsolatban áll az EU-val. Sok-sok közös projektünk volt […] Meg kell néznem, mit tehetünk. Biztosíthatom önöket, hogy ez része lesz ennek a tisztázási gyakorlatnak

– jelentette ki a politikus.

A bizottság alelnöke azt is felvetette, hogy az EBU-tagsággal rendelkező közszolgálati műsorszolgáltatók az egész EU-ban válaszokat várhatnak. „Nem vagyok biztos abban, hogy a nemzeti műsorszolgáltatókkal konzultáltak-e erről, és úgy gondolom, hogy ők is megérdemelnek némi magyarázatot.”

Ahogy a svájci győztes, Nemo a döntő sajtótájékoztatóján elmondta, „sok minden nem úgy tűnt, mintha a szeretetről és az egységről szólna” az idei verseny kulisszái mögött. Megjegyezve, hogy véletlenül összetörték a trófeájukat, Nemo hozzátette: „A trófeát meg lehet javítani. Talán az Eurovíziónak is szüksége van egy kis javításra.”

Rovatok