Index Vakbarát Hírportál

„A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát” – mondta egy brit biztonsági tisztviselő az oroszokról

2024. május 13., hétfő 12:54

A Daily Mail szerint az előző hétvégén több, Ukrajna szövetségesének tekinthető európai állam kémfőnöke is arra figyelmeztette az országa kormányát, hogy Oroszország állhatott bizonyos gyanús tűzesetek mögött, amelyekre az utóbbi hónapokban került sor.

Hasonló információkat közölt korábban egy másik brit lap, a The Telegraph is, amely arról írt a hétvégén, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) titkos tisztjei és a Wagner-csoport tagjai toboroznak szabotőröket Európában.

Daily Mail beszámolója szerint az említett kémfőnökök úgy vélik, hogy

orosz szabotázsakciók lehettek azok a gyanús tűzesetek az utóbbi hónapokban, amelyek fegyvergyárakban és a hadiiparhoz köthető üzemekben történtek.

Ezen kívül közölték, hogy az oroszok állhattak bizonyos hekkertámadások, vonatok kisiklatása és a polgári légi járatok műholdas jeleinek zavarása mögött is.

A lapnak egy magas rangú brit belbiztonsági tisztviselő azt mondta minderről: a nyugati hírszerzők nemrég jöttek rá arra, hogy az ipari létesítményekben kiütött tüzek sorozata valószínűleg Moszkvához köthető, és egész konkrétan úgy fogalmazott: 

A rohadékok megpróbálják felgyújtani Európát.

„Sok tűzről, amelyről azt hittük, hogy balesetek, és nem kapcsolódnak egymáshoz, kiderült, hogy mégis kapcsolatban állnak egymással” – fejtette ki a lap forrása, aki szerint ezekhez az esetekhez köthetőek a The Telegraph által ismertetett információk is.

Megváltozott az oroszok stratégiája 

Az említett tisztviselő arról is beszélt, hogy szerinte Oroszország most a korábbiaknál sokkal merészebben lép fel, és még a katonai egyenruhák beszállítóit is célba vették. „A károkat tekintve ez eddig marginális volt – de a taktikát tekintve nagyon komoly, mert sokkal vakmerőbbek lettek” – mondta.

A Daily Mail megkérdezte a brit kormány egyik tagját is a fentiekről, de ő arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, hogy „nemzetbiztonsági okokból” még név nélkül sem nyilatkozhat a feltételezett szabotázsakciókról, gyújtogatásokról. Bob Seely konzervatív képviselő, a törvényhozás külügyi bizottságának tagja viszont azt mondta: a briteknek fel kell ébredniük ezek után az akciók után.

„Meg kell értenünk, hogy az orosz állam úgy gondolja, hogy konfliktusban áll az Egyesült Királysággal és más vezető nyugati nemzetekkel. Meg kell védenünk magunkat. Nem ismerjük ezeknek a műveleteknek a valódi nagyságrendjét.

Némelyik amatőrnek tűnik – de egyre kifinomultabbak lesznek. Részben propagandacélokat szolgálnak, hogy megmutassák, hogy Putyin visszavág a Nyugatnak, de céljuk az is, hogy nyomás alá helyezzék a biztonsági erőinket

– mondta Seely.

Ezek az incidensek történtek a közelmúltban 

A Daily Mail felsorolt több olyan esetet is, amely esetleg szabotázsakció is lehetett. Mint írták:

A hétvégén is volt egy olyan tűzeset, amely mögött már Oroszországot látják

Mint az Indexen is megírtuk, vasárnap hajnalban tűz ütött ki egy varsói bevásárlóközpontban, amely szinte teljesen leégett.

Az eset mögött már akkor is sokan értetlenül álltak, és továbbra sem egyértelmű, hogy mi okozta a tüzet. A tűzoltók ugyanakkor közölték, hogy 

sejtésük szerint a bevásárlóközpont több pontja is kigyulladhatott egyszerre.

A közösségi médiában emiatt az ukránpárti felhasználók már azt is felvetették, hogy ez is egy szándékos gyújtogatás lehetett, amely mögött Oroszország állhat (miután az oroszok és a lengyelek közt nagyon rossz a viszony az invázió kezdete óta). Persze kézzelfogható bizonyíték erre egyelőre nincs. 

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük – ebben a cikkünkben.

Rovatok