Index Vakbarát Hírportál

Ezt ígérte Donald Trump az olajipari vezetőknek, ha egymilliárd dollárt adnak a kampányára

2024. május 14., kedd 16:51

A volt elnök ígéretet tett Joe Biden elektromos járművekre és szélenergiára vonatkozó politikájának, valamint a fosszilis tüzelőanyag-ipar által ellenzett egyéb kezdeményezéseknek az eltörlésére.

Amikor Donald Trump a múlt hónapban az ország néhány vezető olajipari vezetőjével találkozott Mar-a-Lagó-i klubjában, az egyik vezető arról panaszkodott, hogy továbbra is nehézkes környezetvédelmi szabályozásokkal kell szembenézniük, annak ellenére, hogy az elmúlt évben 400 millió dollárt költöttek a Biden-kormány támogatására – írja exkluzív riportjában a The Washington Post

Trump válasza megdöbbentette a teremben ülő vezetőket: „Önök mindannyian elég gazdagok ahhoz – mondta –, hogy összegyűjtsenek 1 milliárd dollárt, hogy visszavigyenek engem a Fehér Házba.” A vacsorán megígérte, hogy azonnal visszavonja Biden elnök több tucat környezetvédelmi szabályát és politikáját, és megakadályozza újak bevezetését – közölték névtelenséget kérő, a találkozóról információval rendelkező források. 

Az 1 milliárd dollár adományozása „üzlet” lenne, mondta Trump, mert a szabályozás megváltoztatása miatt neki köszönhetően elkerülnék az adózást – közölték a források.

Trump figyelemre méltóan nyers hangvételű kijelentése megmutatja, hogy a volt elnök hogyan veszi célba az olajipart, hogy újraválasztási kampányát finanszírozza. Az iparághoz fordult, hogy segítsen kialakítani a második ciklusra vonatkozó környezetvédelmi menetrendjét, beleértve Biden néhány, tiszta energiával és az elektromos járművekkel kapcsolatos vívmányának visszavonását. 

A két jelölt közötti ellentét a klímapolitika terén nem is lehetne élesebb. Biden a globális felmelegedést „egzisztenciális fenyegetésnek” tartja, és az elmúlt három évben kormánya több mint 100 új környezetvédelmi szabályozást véglegesített, amelyek célja a légszennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a mérgező vegyi anyagok korlátozása, valamint a természetvédelem. Ehhez képest Trump az éghajlatváltozást álhírnek nevezte, és kormánya négy év alatt több mint 125 környezetvédelmi szabályt és rendeletet enyhített vagy törölt el.

Annak ellenére, hogy az olajipar panaszkodik Biden politikájára, az Egyesült Államok jelenleg több olajat termel, mint bármelyik ország valaha is – tavaly átlagosan közel 13 millió hordót termelt ki naponta. Az ExxonMobil és a Chevron, a legnagyobb amerikai energiaipari vállalatok tavaly az elmúlt évtized legnagyobb éves nyereségéről számoltak be.

Az olajipari óriások azonban még nagyobb nyereséget fognak realizálni – az új tengeri fúrások, a gyorsabb engedélykiadás és más lazább szabályozások révén – egy második Trump-kormányzat alatt – mondta a volt elnök a vezetőknek a Mar-a-Lagóban elköltött steakvacsora közben.

Trump a vacsorán megfogadta, hogy azonnal véget vet az új, cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára vonatkozó engedélyek befagyasztásának, amit a Biden-kormányzat rendelt el – három jelenlévő szerint ez a vezetők egyik legfontosabb prioritása.

Az első napon megkapjátok

– mondta Trump az egyik résztvevő visszaemlékezése szerint.

A teljes olajelit ott volt a találkozón

A mintegy két tucat meghívott vezető között volt Mike Sabel, a Venture Global vezérigazgatója és alapítója, valamint Jack Fusco, a Cheniere Energy vezérigazgatója, akinek tervezett projektjei közvetlenül profitálnának az új LNG-exportra vonatkozó szüneteltetés feloldásából. A The Post által megszerzett részvételi lista szerint a többi résztvevő olyan vállalatoktól érkezett, mint a Chevron, a Continental Resources, az Exxon és az Occidental Petroleum.

Trump közölte a vezetőkkel, hogy több olajfúrási engedélyt fog árverésre bocsátani a Mexikói-öbölben, ami több vezető által felvetett prioritás. Azt is mondta, hogy eltörölné az alaszkai sarkvidéki fúrásokra vonatkozó korlátozásokat.

Öt éve várnak az engedélyre; az első napon meg fogják kapni

– mondta Trump a jelen lévő forrás visszaemlékezése szerint a vezetőknek.

A vacsorán Trump azt is megígérte, hogy eltörli azokat az ambiciózus szabályokat, amelyeket a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) nemrég véglegesített az elektromos autókra vonatkozóan. A szabályok megkövetelik az autógyártóktól, hogy csökkentsék az autók kibocsátását, de nem írnak elő erre konkrét technológiát – például elektromos meghajtású járműveket. Trump a szabályokat „nevetségesnek” nevezte az adományozókkal folytatott megbeszélésen.

A fosszilis üzemanyagipar agresszívan lobbizott az EPA kipufogógáz-kibocsátási szabályai ellen, amelyek csökkenthetik a kőolajtermékek iránti keresletet. Az Amerikai Üzemanyag- és Petrolkémiai Gyártók, egy ipari-kereskedelmi csoport, hét számjegyű kampányt indított az ellen, amit de facto a „benzines autók betiltásának” nevez. A kampány keretében a billegő államokban hirdetésekben figyelmeztetnek arra, hogy a szabály korlátozza a fogyasztók választási lehetőségeit.

Az autógyárak nem fognak örülni

Bár az EPA-szabály hatályon kívül helyezése a fosszilis üzemanyagiparnak kedvezne, valószínűleg feldühítené az autóipart, amely dollármilliárdokat fektetett a benzinüzemű autókról való átállásba. Sok autógyártóra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy több elektromos járművet értékesítsen Európában, amely szigorította saját kipufogógáz-kibocsátási szabályait, és szeretnék elkerülni, hogy a szabályozások különbözőek legyenek szerte a világon.

Az autógyártóknak szükségük van bizonyos fokú szabályozási biztonságra a kormányzat részéről. Ami ehelyett kialakult, az a szabályozás hatályon kívül helyezése... majd visszaállítása... majd újra hatályon kívül helyezése négy-nyolc évente

– mondta John Bozzella, a Fordot, a General Motorst, a Stellantist, a Toyotát és más autógyártókat képviselő Alliance for Automotive Innovation elnök-vezérigazgatója.

Trump hatalmas kérése ellenére az olajpénzek birtokosai még nem adományoztak több százmilliót a kampányára. Az idei év első három hónapjában több mint 6,4 millió dollárral járultak hozzá Trump kampányához a Climate Power nevű érdekvédelmi csoport elemzése szerint. Harold Hamm olajmilliárdos és mások még az idén adománygyűjtést terveznek Trump számára, ahol tanácsadók szerint nagy összegek fognak befolyni a volt elnök számlájára. 

Egy, az iparágban érintett személy szerint sok olajipari vezető azt akarta, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó vagy egy másik republikánus legyen Biden kihívója. De most, hogy Trump a jelölt, ez a személy azt mondta, felkarolják a politikáját, és adnak pénzt is a kampányára.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok