Index Vakbarát Hírportál

Sürgősségi tábori kórházat nyit a Gázai övezet déli részén a Nemzetközi Vöröskereszt

2024. május 14., kedd 12:46

Sürgősségi tábori kórházat nyit a Gázai övezet déli részén a Nemzetközi Vöröskereszt és társaságai kedden, válaszul a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt kialakuló „elsöprő léptékű” egészségügyi igényekre a Gázai övezet déli részén. A segítségnyújtást is rendre ellehetetlenítik, hétfőn találat ért egy ENSZ-konvojt, a világszervezet egyik külföldi alkalmazottja meghalt.

A Gázai övezetben számos egészségügyi intézmény felfüggesztette tevékenységét a fokozódó izraeli légicsapások miatt, az orvosok pedig elmenekültek az övezet nagyobb kórházaiból.

A Gázai övezetben élők nehezen jutnak olyan orvosi ellátáshoz, amelyre sürgősen szükségük lenne, részben az egészségügyi szolgáltatások iránti elsöprő igény és a működőképes egészségügyi létesítmények csökkenő száma miatt – közölték, hozzátéve, hogy az övezetben dolgozó orvosok és nővérek éjt nappallá téve dolgoznak, de már így is túllépték teljesítőképességük határát.

Az új létesítmény naponta körülbelül 200 ember ellátására lesz képes, sürgősségi sebészeti ellátást nyújt, tömegbalesetek sérültjeinek ellátására lesz képes, és emellett gyermekgyógyászati és más szolgáltatásokat is kínál – írja az MTI a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságnak (ICRC) jelentése alapján.

Az egészségügyi személyzetnek olyan betegek ellátására kell felkészülnie, akik súlyos sérülésekkel, járványveszélyt jelentő fertőző betegségekkel és olyan kezeletlen krónikus betegségek miatt kialakult szövődményekkel érkeznek a kórházba, amelyeket napokkal korábban kellett volna ellátni.

Az ICRC az intézmény egészségügyi ellátásáért felelős, míg a vöröskereszt tizenegy országból, többek között Kanadából, Németországból, Norvégiából és Japánból a személyzetet és a felszerelést biztosítja.

Egyre nehezebb a segítségnyújtás, megöltek egy ENSZ-alkalmazottat

Találat ért hétfőn a Gázai övezetben egy ENSZ-konvojt, a világszervezet egyik külföldi alkalmazottja meghalt, többen megsebesültek – közölte António Guterres ENSZ-főtitkár az X-en, hozzátéve, hogy már több mint 190 ENSZ-alkalmazott vesztette életét a gázai háborúban.

Közleményében Guterres elítélte a világszervezet munkatársai ellen elkövetett támadásokat, azonnali humanitárius tűzszünetet, valamint az övezetbe hurcolt túszok elengedését követelte.

Az ENSZ aláhúzta, hogy most először öltek meg az övezetben külföldi – tehát nem palesztin – ENSZ-alkalmazottat, kiemelve, hogy a világszervezet munkatársai által használt, tűz alá vett járművön egyértelműen fel volt tüntetve, hogy kik utaznak benne. 

Ugyancsak hétfőn izraeli légitámadás érte az övezet középső részén található Nuszejrát menekülttábort, a műveletben a Wafa palesztin hírügynökség adatai szerint 14-en meghaltak, köztük több gyerek. Mindeközben az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) az X-en azt közölte, hogy több mint 150 ezer várandós nő van veszélyben a rendkívül rossz egészségügyi körülmények miatt.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet pedig járványok kialakulására figyelmeztetett, kifejtve, hogy becslések szerint mintegy 210 millió dollárnyi (75,3 milliárd forint) kár keletkezhetett az övezet víz- és szennyvíztisztítási infrastruktúrájában, valamint a tömeges kitelepítések és a nyári hőség közeledte miatt. Közleményében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az utcákon csorog a szennyvíz, a pocsolyák körül élősködő bogarak pedig sok gyereket megcsípnek.

Rovatok