Index Vakbarát Hírportál

III. Károly vérvörös színekben látható első hivatalos királyi portréján

2024. május 14., kedd 21:07

Felavatták kedden a brit uralkodó új portréját. Az egy évvel ezelőtti koronázás óta ez az első hivatalos festmény III. Károly királyról. Az alkotás az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája, amelyet négy éven keresztül készített.

A hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája. A művet a 75 esztendős uralkodó – hitvese, Kamilla társaságában – személyesen leplezte le kedden a londoni Buckingham-palotában.

Az alkotás a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt – adta hírül az MTI. 

A festményt négy éven keresztül készítették. A művész a keddi átadási ünnepségen kiemelte, hogy amikor hozzákezdett a festmény megalkotásához, Károly még walesi herceg volt.

Yeo rámutatott, hogy

a király jobb válla felett látható pillangó jelképezi azt az átalakulást, amely a munka kezdete óta Károly közéleti szerepében végbement.

A művész felfedte, hogy Károly személyesen javasolta, hogy a képen szerepeljen egy pillangó is. A művész elmondta: ezt jó ötletnek tartotta, mivel a pillangó a metamorfózis jelképi ábrázolása mellett kellemesen ellenpontozza a király bal kezében látható kard „katonás acélosságát”.

A portré csütörtöktől egy hónapig Philip Mould neves angol műkereskedő, művészettörténész és médiaszemélyiség londoni galériájában lesz ingyenesen megtekinthető. Végleges kiállítóhelye augusztustól a jelenleg jótékonysági és ismeretterjesztő szervezetként működő The Drapers’ Company díszes londoni székháza, a Drapers’ Hall lesz.

Eredetileg nem királyi portrénak készült a festmény 

III. Károlyról – aki csaknem öt évtizede a Welsh Guards ceremoniális főparancsnoka – az eredeti megbízás szerint nem királyi portré készült volna, hiszen amikor Yeo 2020-ban munkához látott, a jelenlegi uralkodó édesanyja, II. Erzsébet királynő ült a brit trónon, Károly pedig trónörökösként a walesi herceg címet viselte.

A királynő 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt, és halálának pillanata óta Károly az Egyesült Királyság uralkodója. A festményt az egyik legősibb angol céh, az eredetileg gyapjú és szőttesek kereskedelmével foglalkozó, 1361-ben alapított The Drapers’ Company rendelte.

A portrénak 2022-re, Károly tagságának 50. évfordulójára kellett volna elkészülnie. 

II. Erzsébet királynő halála és Károly trónra lépése után azonban a feladat is módosult: Jonathan Yeo megbízatása immár arra szólt, hogy az új uralkodó első hivatalos portréját vesse vászonra.

III. Károly királyt tavaly májusban koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi koronázótemplomában, így a kedden felavatott friss portré az uralkodó első hivatalos képmása a koronázási ceremónia óta.

Rovatok