Index Vakbarát Hírportál

Még ki sem hűlt a Karmelita kilincse, Putyin máris bekopogott a kínai elnökhöz

2024. május 14., kedd 12:42

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik. A kétnapos diplomáciai csúcson nemzetközi és regionális kérdéseket is megvitatnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten kétnapos állami látogatást tesz Kínában – közölte kedden a kínai külügyminisztérium. Az AP szerint a két „autoriter” szövetségesnek ez a legújabb megnyilvánulása az Egyesült Államok vezette nyugati liberális világrenddel szembeni egységnek.

Putyinnal a csütörtökön kezdődő csúcson „a kétoldalú kapcsolatok különböző területein való együttműködést, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdéseket” vitatja meg. A Kreml közleményben megerősítette az utazást, majd közölték:

Putyin a kínai elnök meghívására utazik. Ez lesz az elnök első külföldi útja, mióta megkezdte ötödik hivatali idejét.

Kína semleges félként tüntetné fel magát az orosz–ukrán háborúban, azonban „határok nélküli” kapcsolatot hirdetett Oroszországgal. A felek számos közös hadgyakorlatot is tartottak, és Kína következetesen ellenezte az Oroszország elleni gazdasági szankciókat.

A hírügynökség szerint a két ország egyre több konfiktusba keveredik a demokratikus államokkal és a NATO-val, miközben befolyásra törekszik Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Amerikában. A kínai elnök a múlt héten tért vissza az ötnapos európai látogatásáról, „amelynek alkalmával megállt az Oroszországhoz közel állónak tekintett Magyarországon és Szerbiában is” – írta az AP.

Rovatok